Odbor za etiku: I prijavitelji i Barišić prekršili kodeks

Vijesti 10. sij 201710:34 > 10:42
Patrik Macek/PIXSELL

Objavljujemo Odluku Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) o Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja, koji je tom odlukom proglašen za prepisivača.

Prekršio je, naime, članak 8 stavak 3. Etičkog kodeksa OEZVO-a, koji se odnosi na plagiranje, odnosno “prepisivanje ili preuzimanje ideja, misli i riječi drugih autora”.

Uvažavajući “pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela”, Odbor za etiku smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na “preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera, objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja tog izvora u predmetnom članku profesora doktora Pave Barišića”.

Preagilni prijavitelji

Međutim, Odbor istovremeno smatra da su prijavitelji Pavel Gregorić, Tomislav Janović i Davora Pećnjaka i sami prekršili Etički kodeks OEZVO-a.

Dostavljanjem prijave na dvadeset različitih institucija i pravnih subjekata, oni su, smatra Odbor, “stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje uznemiravanjem”, što je krženje članka 5. Etičkog kodeksa.

Čitavu odluku pročitajte u nastavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.