'Plenkovića čudi što se javnost zabavlja dijelom mog članka'

Vijesti 10. sij 201720:17 > 20:28
N1

"Naravno da sam se čuo s premijerom Plenkovićem, uredno ga izvješćujem o svim detaljima, i on se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednoga moga članka", kaže ministar Barišić.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u Dnevniku Nove TV komentirao je aktualne optužbe za plagiranje te optužbe kolega znanstvenika.

Mišljenja je da nema razloga za ostavku: “Pa naravno da nemam nikakvog razloga za podnijeti ostavku, riječ je o predmetu koji je već prije šest godina riješen na način da je prijava koja je podnesena odbačena kao neosnovana – i Etičko povjerenstvo Sveučilišta u Splitu, kao moje matične ustanove, i Savjet za etiku Sveučilišta u Zagrebu odbacili su tu prijavu kao neosnovanu i ad hoc povjerenstvo je već tada utvrdilo da se ne radi o plagijatu ni o pojavnim oblicima plagijata”.

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kao nacionalno tijelo, kaže neće raspravljati o njegovom slučaju jer to tijelo ne raspravlja o pojedinačnim slučajevima i ne izriče pravorijek.

Barišić kaže da njegov rad nije plagijat, već da je “stjecajem okolnosti u jednoj fusnoti jedan mali dio teksta ostao nepotpisan, ali već u drugom izdanju tog teksta, koji je uslijedio 2010. godine, ispravio tiskarsku omašku”.

Tvrdi da je kontaktirao američkog znanstvenika te da mu je ukazao da ga je citirao te da mu se ispričao: “Ja sam mu svojedobno ukazao na to da se u mojim citiranjima izvoda iz njegovih djela u jednom slučaju dogodilo da je tiskarskom omaškom izostavljeno navođenje njegova imena, ali sam mu dokazao i u svim drugim izdanjima, gdje je korektno citirano, i on je to uvažio.”

Na pitanje je li se čuo premijerom Plenkovićem i ima li njegovu podršku, Barišić je za Novu TV izjavio: “Jesam, naravno da sam se čuo s premijerom Plenkovićem, uredno ga izvješćujem o svim detaljima, i on se jako čudi uopće tome da se javnost toliko zabavlja oko dijela jedne fusnote iz jednoga moga članka”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.