I Maletić, Bačić i Mikulić protiv Dalićkinog plana za HEP?

Vijesti 11. sij 201708:22 > 08:32
Ilustracija

Bivši ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat jedini je HDZ-ovac koji je za sada progovorio u javnosti protiv namjere Martine Dalić i Andreja Plenkovića da se paket dionica Hrvatske elektroprivrede nagrize stavljanjem na tržište, što zabrinjava, jer bi to moglo otškrinuti vrata daljnjoj privatizaciji. No, on nije sam.

Zasad se ne čuje ništa o eventualnom protivljenju nadležnog ministra državne imovine Gorana Marića, HDZ-ovca koji je u saborskim klupama često progovarao o sumnjivim potezima vlasti, bez blagoslova vrha stranke, i to kada su u pitanju bile teme oko kojih je HDZ zauzimao unison i prilično nehajan stav, iako se, primjerice, radilo o monetarnoj politiki, odnosno bankama ili privatizaciji. No, otkad je u Banskim dvorima, njegovo je pristajanje postalo više nego upadljivo, a nekoć aktivni zastupnik pretvorio se u mirnog i povučenog člana Plenkovićeva kabineta.

No, sada se Plenkoviću usprotivila bliska mu europarlamentarka potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, koja je navodno predlagala da se umjesto udjela u strateškoj i profitabilnoj kompaniji novac za Inu namakne prodajom vojnih objekata i poslovnih prostora. Njene izjave za taj list razlikuju se od dojma koji je u ponedjeljak ostavio Plenković, kazavši:

”Dobili smo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke. Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a”. Maletić, naime, za Jutarnji kaže da HEP ne treba miješati s Inom, nego ga postaviti na zdrave noge i razvijati:

“Nije donesena konačna odluka da se ide u prodaju 25 posto minus jedna dionica HEP-a, niti je rečeno da je to jedini model za otkup MOL-ova udjela u Ini. Upravo je zato i otvorena rasprava kako bi se sve razmotrilo i vidjelo što je najbolje rješenje ako se ide u otkup Ine”.

Prema napisima tog lista, ona čak nije bila jedina koja se na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer usprotivila prodaji HEP-a kako bi se kupila Ina: u raspravi koja se oko toga povela sudjelovali su, među ostalim, i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić te Branko Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.