"Nikad ne bih komentirala kilažu ili boju kose predsjednice"

Vijesti 13. sij 201707:18 > 07:20
N1

Sanja Sarnavka gostovala je u Pressingu N1 televizije, gdje je, među ostalim, govorila o ženama u hrvatskoj politici.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je često na udaru, napadaju li je isključivo zbog njenog rada ili i zbog tog što je žena?

To se kod nas ne da razlučiti. Kad se ne slažemo s nekim, treba se suzdržati od seksizma i komentara nekoga kao žene. Imam strašno puno primjedbi na rad predsjednice pa i na ovaj zadnji odlazak u SAD, ali nikada ne bih komentirala njezinu kilažu ili to kako je plavuša. Nitko takve stvari ne ocjenjuje kod Angele Merkel.

Na udaru je bila i biviša premijerka, njeni broševi i krumpir salata.

Sve ovisi i o stavu žene, kako će reagirati. Primjerice, predsjednica voli slušati da je lijepa i sređena, a kod Mrak Taritaš toga nije bilo jer to ona ne dozvoljava, ona govori o programima i zna se šaliti. Zanimljiva mi je priča sa suprugom predsjednice, krenulo je od navijača, a sada je postalao gotovo najnormalnije da se na Facebooku može vidjeti “Jakove izdrži”. Ona tako ispada grozna, a njega “jadna” svi simpatiziraju, on čuva djecu, a ona hoda po svijetu. Neću je cijeniti po odjeći i što radi suprug, već po onom što čini kao predsjednica.

Kako komentirate zastupljenost žena u politici? Uvedene su kvote.

Vidjeli smo da će radije platiti, nego ispuniti kvote. Vidimo da se vrlo specifični tipovi žena mogu popeti na hijerarhijskoj ljestvici, one koje su fine, zgodne, pa se dečki s njima lijepo mogu družiti, kao i one koje se stvarno ne daju. To je jako komplicirana priča i po tome se vidi da živimo u patrijarhatu. Muški se druže i idu na nogomet, a žene ostaju doma i obavljaju kućanske poslove i one nemaju vremena za druženje i umrežavanje, a što je važno za karijeru.

Ali Grabar Kitarović je pokazala da žena može postati predsjenica.

Nju je stavila stranka jer su bili sigurni da će izgubiti. Tako su gurnuli i Kosor da se kandidira protiv Mesića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.