Studentski zbor sastaje se sa Zdravkom Marićem zbog poreza

Vijesti 13. sij 201710:53 > 10:56
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski studentski zbor u 12:30 ima sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem. Na sastanku će raspravljati o novom sustavu oporezivanja.

U najavi navode da će od Zdravka Marića zatražiti sljedeće stvari:

– Provođenje oporezivanja i računanje limita neoporezivanja na godišnjoj razini umjesto mjesečnoj. Studentski rad je specifična vrsta rada s nizom posebnosti na koji će mjesečno oporezivanje izrazito negativno utjecati, te trenutno ne postoji kvalitetan informacijski sustav unutar Studentskih centara koji će tehnički popratiti navedeni sustav mjesečnog oporezivanja.

– Podizanje iznosa za poreznu olakšicu roditelja učenika, odnosno studenata

–  Izuzimanje stipendija iz obračuna prihoda po članu kućanstva za ostvarivanje prava na poreznu olakšicu

“Nadalje, smatramo da je nužno potaknuti Ministarstvo znanosti i obrazovanja da hitno izmjeni Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata i da se njime jasnije reguliraju studentska prava pri obavljanju studentskih poslova. Izmjena je potrebna kako bi se osigurala redovita isplata studentskih plaća, ali i općenito zaštita prava studenata koji rade, a čija prava trenutno nisu nikako zaštićena”, navode na svojim stranicama.

Prema zakonskim odredbama, u svim povjerenstvima koje odlučuju o studentskim pitanjima trebali bi biti zastupljeni predstavnici Hrvatskog studentskog zbora te ovim putem naglašavamo kako je ovaj pravilnik donesen bez javne rasprave i suglasnosti Hrvatskog studentskog zbora.

“Ovom prilikom ćemo Ministarstvu financija i Vladi RH poslati jasnu poruku kako je Hrvatski studentski zbor kao krovno studentsko predstavničko tijelo svih studenata u RH ovaj put morao biti i mora biti uključen u budućnosti u sve procese donošenja izmjena odredbi koje se izravno odnose na studente. Odmah nakon sastanka ćemo Vas obavijestiti o svim zaključcima i odlukama”, navode studenti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.