Slovenci Europskoj komisiji prijete tužbom zbog našeg terana

Vijesti 13. sij 201716:01 > 16:08
Ilustracija

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podržao je u petak najavu ministra poljoprivrede Dejana Židana da će Slovenija tužiti Europsku komisiju ako ona usvoji delegirani akt kojim će se hrvatskim proizvođačima terana omogućiti daljnje korištenje naziva te vinske sorte.

“Što se tiče terana, imam puno povjerenje u ministra Židana i uvjeren sam da će povući sve potrebne pravne poteze. Ako bilateralni dogovor ne bude moguć, onda do pravih rješenja mora doći pravnim sredstvima”, kazao je Erjavec u petak novinarima u Ljubljani, dodavši da takvo stajalište trebaju poduprijeti vlada, premijer i ministarstvo vanjskih poslova koje je u stalnom kontaktu s ministarstvom poljoprivrede.

Erjavec je kazao da i on dijeli sumnju kako je u pozadini prijedloga delegiranog akta kojemu se Slovenija protivi tajni dogovor Europske komisije i Hrvatske bez znanja Slovenije, do kojega je došlo prije ulaska Hrvatske u EU, odnosno tijekom njenih pristupnih pregovora, kako bi se zaobišla slovenska zaštita kraškog terana za koji je Slovenija dobila zaštitu geografskog podrijetla, pa ga hrvatski vinari ne bi trebali proizvoditi niti prodavati.

“Očito su u prošlosti (Hrvatskoj) bila dana neka obećanja, ali sam siguran da takve postupke možemo spriječiti korištenjem pravnih sredstava”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da podržava usvajanje akta Europske komisije (EK) kojim se domaćim proizvođačima terana omogućava daljnje korištenje naziva vinske sorte teran. Napominje da je korištenje naziva sorte koja je identična nazivu zaštićene oznake izvornosti za vino omogućeno EU pravilima pod ograničenim uvjetima i ta se praksa koristi u svim EU zemljama koje proizvode vino.

Slovenija tvrdi kako bi usvajanjem delegiranog akta kojim bi se hrvatskim vinarima iz Istre to omogućilo u suprotnosti s europskim pravilima i regulativom o zaštiti vinskih sorti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.