USKOK podigao optužnicu protiv istarskog narkolanca

Vijesti 17. pro 201417:24 > 17:35
CROPIX/Vlado Kos

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podignuo optužnicu protiv 25-ero člane 'zločinačke' skupine, u kojoj su navodno i četvorica istarskih policajca, koje tereti da su od početka 2012. godine do sredine prosinca prošle godine raspačavali heroin, kokain i marihuanu na istarskom, primorsko-goranskom i zadarskom području.

Osim zbog zločinačkog udruživanja i trgovine drogom članovi skupine se optužnicom terete i za primanje te davanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

Neslužbeno se doznaje da je skupinu okupio prvooptuženi Andrej Butković iz Pule, a da je jedan od važnijih sudionika ovog lanca bivši pulski policijski inspektor za kriminalitet droga Amir Jusufović. Uz njega su, kako se doznaje, optuženi i istarski policajci Sebastian Ivančić, Krešimir Ćorluka i Željko Radolović.

Djelovali su na području Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije

Optužnicom se Butkovića tereti da je da je od početka 2012. godine do 17. prosinca 2013. godine u Puli, Rijeci, Zadru i drugim mjestima u Hrvatskoj u suradnji s troje optuženika, od kojih su dvoje navodno nevjenčana Butkovićeva supruga Katarina Gonev i Osman Ibrahimović, organizirao stalnu nabavu, krijumčarenje, skladištenje i preprodaju većih količina heroina, kokaina i marihuane na području Istarske, Primorsko-goranske i Zadarske županije.

Droga se potom miješala, vagala i pakirala u količine od po pet do 100 grama te su je ostali optuženi preprodavali. Uz to, 23-optuženi Goran Frančula navodno je organizirao nabavu veće količine heroina te ga preprodavao preko četvorice drugih optuženika.

Amir Jusufović se tereti da je omogućavao prodaju heroina na području Istre i to tako da je za novčanu naknadu obavještavao i dostavljao službene podatke Butkoviću, zbog čega je, po tvrdnjama USKOK-a, primio između 10.000 i 15.000 eura. Njegov kolega Ivančić je za to navodno znao, ali o tome nije izvijestio nadređene nego je i u jednom navratu pratio kako Butković preuzima heroin te nije reagirao.

Dilerima dostavljane informacije o policijskim akcijama

Jusufović se još tereti i da je, nakon što je saznao gdje se nalazi skrivena droga druge preprodavačke mreže, prvo iz jednog paketa žlicom izvadio 90 grama kokaina i predao ga Butkoviću, a potom su otišli do drugog mjesta gdje su bila skrivena četiri paketa heroina, koje je Jusufović predao Butkoviću i za to dobio 20.000 eura.

Optužen je i da je Butkvoićevu mrežu uključio i Gorana Frančulu te omogućavao zaštitu od policijskih akcija pri trgovini drogom. Policajac Željko Radolović, prema optužnici je dostavljao dilerima informacije o djelovanju policije te je za to od Butkovića dobio mobitel, dva digitalna fotoaparata i 500 kuna.

Osim za sva ova nedjela, Jusufović se tereti i da je dvojici pripadnika krim miljea dostavljao policijske informacije i zauzvrat primio najmanje 100.500 eura i 7.600 kuna.

Policajac Krešimir Ćorluka optužen je za nabavu veće količine marihuane namijenjene daljnjoj prodaji.