Stazić: 'Pisat ću Svetom Ocu donesu li se nehumane izmjene'

Vijesti 17. sij 201720:39 > 20:39
N1

Zastupnik SDP-a Mirando Mrsić u utorak je u Hrvatskom saboru procijenio kako će se izmjenama Zakona o strancima otvoriti vrata za ulazak nekvalificirane radne snage u Hrvatsku, te posljedično srušiti cijena rada.

“Izmjenama se otvaraju vrata za nekontrolirani uvoz jeftine radne snage, a posljedice će biti rušenje cijene rada”, istaknuo je bivši ministar rada Mirando Mrsić u raspravi o predloženom zakonskim izmjenama te dodao da će to dovesti do još većeg egzodusa mladih.

Prozvavši vladajuće za vođenje štetne i sramotne politike prema nezaposlenima, Mrsić je kazao da bi intencija zakona trebala biti da se osigura posao za hrvatske radnike, a ne da im konkurencija budu državljani trećih zemalja koji će raditi za niže plaće.

“Otvorenost da, ali uz zaštitu našeg tržišta rada”, poručio je.

Goran Beus Richembergh (HNS) smatra da su procedure kojima se uređuje status stranaca obeshrabrujuće te da je hrvatska useljenička politika previše rigidna.

“Riječ je o neshvaćanju dugoročnih potreba Hrvatske, nije demografija samo prirodni prirast i obiteljska politika već dugoročno stavljanje resursa, pa tako i ljudskih,  u funkciju”, ocijenio je.

Božo Ljubić (HDZ)  ukazao je na nelogičnost da se pripadnici hrvatskog naroda bez državljanstva tretiraju kao stranci, najavivši amandman kojim bi se to promijenilo.

“Oko 3,5 milijuna Hrvata živi izvan Hrvatske, te bi s obzirom na aktivnu demografsku politiku zakonodavstvo trebalo biti  u skladu s tim”, kazao je.

Stazić: Pisat ću pismo Svetom Ocu donesu li se nehumane i sramotne izmjene 

Nenad Stazić (SDP) ocijenio je izmjene zakona “nehumanim i sramotnim” jer, kazao je, predlaže se kažnjavanje pomaganja strancima te protjerivanje stranaca bez saslušanja.

“Budu li ovakve odredbe donesene, napisat ću pismo Svetom Ocu da ga upoznam što jedna Vlada, koja se smatra  kršćanskom, predlaže”, rekao je Stazić.

“Sveta obitelj je bila izbjeglička, Isus se rodio kao izbjeglica, a sada naša zemlja predlaže ovakav ksenofobičan i šovinistički zakon”, dodao je.

S obzirom na veliki broj prijedloga i opsežne izmjene zakona Dražen Bošnjaković (Klub HDZ-a) kazao je da će predložiti njegovo donošenje po redovitoj proceduri.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić u završnoj riječi opovrgnula je da izmjene nisu u duhu europske praske. Na kritike o kriminalizaciji solidarnosti istaknula je da se humanitarno pomaganje neće kažnjavati.

O zaštiti tržišta rada kazala je da će se štititi kroz sustav kvota koje će se utvrđivati vodeći računa o broju nezaposlenih hrvatskih državljana, ali i potrebama poslodavca.

Priznala je da izmjene zakona o strancima nisu najbolji proizvod te najavila da će Vlada uskoro krenuti u izradu novog zakona o strancima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.