Petir se ograđuje od amandmana EPP-a o minimalnoj plaći

Vijesti 18. sij 201710:02 > 10:10
Macek/PIXSELL

HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir oštro se ograđuje od amandmana u čijoj su izradi sudjelovali zastupnici Europske pučke stranke, a koji ide protiv minimalne plaće dovoljne za dostojanstven život, kao i regulacije porodiljnih dopusta.

Reagirala je na tekst objavljen na portalu N1, “Šuica protiv minimalne plaće i regulacije rodiljnog dopusta”, u kojemu smo prenijeli poziv Centra za mirovne studije da se izvrši pritisak na hrvatske europarlamentarce koji su kumovali ovom amandmanu; okupljeni oko Klubova zastupnika Europske pučke stranke (HDZ, HSS) te Saveza liberala i demokrata za Europu (IDS, HNS), navodi CMS, ti se zastupnici protive ključnim odredbama Europskog stupa socijalnih prava, kojima bi se štitila socijalna i ekonomska prava svih građana Unije pa tako i nas.

Petir pritom reagira na sljedeću rečenicu: “HSS-ovi i HDZ-ovi europarlamentarci, u sklopu EPP-a, ali i liberali IDS i HNS, sudjelovali su u izradi amandmana protiv minimalne plaće za dostojani život, ali i reguliranja prava na rodiljni i roditeljski dopust, kao i pomoći Hrvatskoj kroz zajedničke financije, upozorava Centar za mirovne studije.”

Reagiranje i zahtjev za uklanjanje fotografije

U nastavku pročitajte reagiranje europarlamentarke Petir, koja je ranije ogradila od kolega iz EPP-a i na Twitteru:

“Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir nije sudjelovala u izradi amandmana na Izvješće Marije Joao Rodrigues o Europskom stupu socijalnih prava, usvojenom u prosincu 2016. na Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja. Osim toga, zastupnica Petir amandmane nije potpisala niti je glasovala za njih. Također, u opremi članka, objavljena je fotografija zastupnice Petir koja ne odgovara sadržaju. S obzirom na to da zastupnica s predmetnim dosjeom nije u vezi, ljubazno vas molimo da predmetnu fotografiju uklonite ili je zamijenite nekom drugom odgovarajućom fotografijom na kojoj se ne nalazi zastupnica Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir smatra kako je otvaranje novih radnih mjesta i minimalni dohodak ključan instrument koji građanima treba osigurati dostojanstven život bez obzira na to je li riječ o minimalnoj plaći ili minimalnoj mirovini na čije uvođenje zastupnica Petir poziva i traži da ne bude niža od praga siromaštva niti u jednoj državi. Također, potrebno je istaknuti da navedena problematika nije u nadležnosti EU već država članica, ali zastupnica Petir smatra da su preporuke i ohrabrenja državama članicama s EU razine dobrodošla.

U nastavku Vam dostavljamo i dopis predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladena Novosela upućen (17. siječnja 2017. g.) hrvatskoj zastupnici Dubravki Šuici, predsjedniku hrvatske Vlade i Hrvatskoga sabora i svim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu iz kojeg je vidljivo da zastupnica Petir nema nikakvog doticaja s rečenim amandmanima”.

Pismo Mladena Novosela Dubravki Šuici

“Poštovana gospođo Šuica,

Obraćamo Vam se u vezi Izvješća Marije Joao Rodrigues o Europskom stupu socijalnih prava, usvojenog u prosincu 2016. na Odboru za zapošljavanje i socijalna pitanja, a o kojemu će Europski parlament glasovati 19. siječnja 2017. na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Neugodno smo i iskreno iznenađeni informacijom kako se nalazite među zastupnicima Europskog parlamenta, pretežito EPP-a i ALDE-a, koji ne daju potporu Izvješću i predlažu amandmane kojima se odbacuju pojedini elementi usuglašeni na Odboru, te brišu njegovi ključni dijelovi zahtijevanjem procedure podijeljenog glasovanja.

Posebice smo iznenađeni s obzirom da javno govorite protiv BREXIT-a i bujanja populizma u pojedinim članicama Europske unije te se zalažete za izgradnju bolje Europe kako bi se vratilo povjerenje građana u europski projekt. No izgubljeno se povjerenje neće vratiti pričama o važnosti Europske unije, europski građani žele doista živjeti bolje, a ne slušati da ih netko uvjerava kako žive bolje!

Šezdeset godina od Rimskih ugovora jasno je da se odredbe o boljem životnom standardu svih Europljana i manjim razlikama među državama članicama nisu realizirale. Očito je da postojeći instrumentarij nije dostatan – sve je više siromašnih, rastu društvene nejednakosti i razlike među zemljama, sve se više od siromašnih odlijeva ka bogatima! Gospodin Juncker, predsjednik Europske komisije, pokrenuo je inicijativu o formiranju Europskoga stupa socijalnih prava jer ekonomski razvoj mora ići u korist svih, a ne samo nekih te ekonomsko upravljanje mora biti praćeno socijalnim aspektom, kako bi se potakao održivi razvoj. To je sada svima jasno, čak i sudionicima Samita u Davosu, koji će upravo ovoga tjedna raspravljati o nejednakosti kao prijetnji rastu i biznisu!

Stoga smo razočarani Vašim odbijanjem jamstva za dostojanstveni rad i konceptom plaće za pristojan život (living wage), uključujući koordinaciju sustava minimalne plaće, dok istovremeno promičete izrabljivačke koncepte poput ugovora s nula sati rada (zero-hour contract). I dok u Hrvatskoj govorite o mladima i o potrebi stvaranja uvjeta za zaustavljanje njihova iseljavanja, na razini Europske unije Vaša grupa blokira mogući razvoj i doradu europskih financijskih instrumenata za reforme i investicije, među kojima su i Garancija za mlade, Garancija za vještine i dr. Podsjećamo kako su razlozi iseljavanja iz Hrvatske niska plaća i loši uvjeti rada dok je nezaposlenost tek na trećem mjestu. Također, Međunarodna organizacija rada u svojem je najnovijem izvješću izdvojila Hrvatsku kao zemlju u kojoj je u snažnom porastu zlouporaba ugovora o radu na određeno vrijeme.

Izvješće izvjestiteljice Rodrigues se temelji na dubinskoj analizi postojećeg stanja i daje značajne prijedloge Europskoj komisiji za Europski stup socijalnih prava koji se očekuje u ožujku 2017. i koji bi trebao dati konkretne prijedloge za unaprjeđenje europskog radnog prava i održive sustave socijalne sigurnosti kao odgovore na nove rizike 21. stoljeća, poput prijedloga o okvirnoj direktivi o dostojanstvenim uvjetima rada u svim oblicima zapošljavanja, širenju sustava socijalne zaštite na radnike zaposlene na nestandardnim poslovima, dostojanstvenoj plaći i slično.

Dio zastupnika iz redova EPP-a podržali su Izvješće u Odboru, no sada predloženi amandmani brišu njegove najvažnije dijelove. S druge strane, S&D, Zeleni i GUE predlažu amandmane u cilju osnaživanja Izvješća, primjerice potrebom da Europski stup socijalnih prava bude popraćen adekvatnim financiranjem, te razmatranjem ugrađivanja tzv. socijalnog protokola pri idućim izmjenama ugovora Europske unije, što je dugo bio zahtjev europskoga sindikalnog pokreta, kako bi se osnažila socijalna prava u europskom zakonodavstvu.

Predstojeće glasovanje u Europskom parlamentu puno je šire od samog Izvješća, glasovanje je o budućnosti Europske unije, a ishod ponajviše ovisi o zastupnicima iz redova EPP-a i ALDE-a.

Poštovana gospođo Šuica, Vas i Vaše kolege pozivamo da ne podržite predložene amandmane i podijeljene glasove koje predlaže grupa EPP-a, već da podržite Izvješće u obliku u kojem ga je usvojio Odbor. Očekujemo da glasujete ZA Europski stup socijalnih prava, ZA plaću od koje se može dostojanstveno živjeti, ZA zabranu ugovora na nula sati rada, ZA zakonodavstvo o dostojanstvenim uvjetima rada, ZA rodiljni i roditeljski dopust i dopust za skrb i dr. Riječ je o demokraciji za europske građane!

Ako se Izvješće zaustavi ili zakine za njegove ključne elemente, vrlo je vjerojatno da Europska komisija neće učiniti dovoljno na promjeni paradigme i razvoju nove s ciljem jačanja Europske unije u korist svih njenih građana, a ne samo nekih!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.