Plenković si sam radi klizav teren, Barišić je drugi Crnoja

Vijesti 19. sij 201709:46 > 09:51
Patrik Macek/PIXSELL

Gostujući u Novom danu HNS-ov Goran Beus Richembergh komentirao je skupljanje potpisa za smjenu ministra znanosti i obrazovanja pave Barišića, koje je pokrenula njegova stranka.

Krenuli ste sa zahtjevom sa smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Koliko imate potpisa i kada će zahtjev formalno biti predan?

“Predsjednik stranke, Ivan Vrdoljak, još je prošli tjedan zatražio ostavku nadajući se da će biti dovoljno razuma i odgovornosti. Kako se to nije dogodilo i ne samo da premijer odbija ideju smjenu Barišića, on mu daje i punu potoru. Nije nam preostalo drugo nego da pokrenemo ovu inicijativu. Predivđeno, mora biti najmanje 31 potpis zastupnika kako bi se provela rasprava o povjerenju ministru. Prema mojim informacijama već je više od 40 zastupnika potpisalo. Pridružili su nam se SDP-ovi zastupnici s kojima smo i dogovorili pokretanje procesa, a imam informacije da su i zastupnici Živoga zida počeli potpisivati.”

Od koga još očekujete potporu?

“Mislim da ovo pitanje nadilazi bilo kakve stranačke podjele. Ovo je pitanje zaštite digniteta jedne važne struke. Proteklih godina obrazovanje i znanost su bili u fokusu javnosti. To su temeljna razvojna pitanja. Licemjeri smo ako o tome govorimo punih usta, a na konkretnom koraku padnemo na prvome ispitu. Ovo je iznimno važno pitanje jer ne možemo nastavnike, profesori tjerati kako djeci moraju govoriti da prepisivanje i krađa nisu dobra stvar ako je osoba na vrhu te piramide dokazani plagijator. Hrvatski sabor je imenovao Odbor za etiku i on je svoju ocjenu jasno i glasno dao. Nikako nam pod kapu ne ide usiljeno pokušavanje da se podjeli znanstvena struka. Neke, koji su blizu vladajućim strukturama se nagovara da stanu na stranu ministra. Time se radi medvjeđa usluga znanosti. Zato očekujemo podršku i drugog političkog spektra, ne samo opozicije. Ne vidimo razloga da se zastupnici Mosta ne odazovu. Očekujemo konstruktivnu raspravu u kojoj će se čuvati dignitet struke. Ovo je pitanje poštenja i čestitosti.”

Kada govorimo o samom položaju ministra Barišića, kako komentirate stav Vlade da je riječ o političkim pritiscima?

“Nema nikakve dvojbe da je ministar bio osobni izbor premijera Plenkovića i ne čudi da on na zadnjim nogama brani svoj odabir. Ovo je nemoguća misija. Ovo je drugi slučaj Crnoja, možda malo zamotaniji i znanstveniji. Mi smo dali priliku premijeru da reagira na vrijeme. On je to eksplicitno odbio i uzeo odgovornost na svoja pleća. On postaje nevjerodostojan političar.”

Na jučerašnjem aktualcu u Saboru, premijer se suočio s pitanjima ministra Barišića i potencijalnog sukoba interesa potpredsjednice Martine Dalić. Na kraju je izašao sa osmijehom na licu i bez dvojbe da u tim slučajevima ima nešto sporno.

“Premijer Plenković ima veliki problem. Pokušava ignorirati izazove koji su pred njim i počinje voditi politiku guranja pod tepih, a to se uvijek vrati ko bumerang. Odgovoran premijer postupio bi razumno, logično, čuvujaći dignitet svoje Vlade. Na ovakav način, uopće odbijajući raspravu, on zapravo stvara sam sebi klizav teren. On će sutra i na stvarima koje će možda biti manje pogubne imati puno veće probleme. On sam sebi srozava imidž.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.