'Đikić se uključio u politički obračun'

Vijesti 19. sij 201710:58 > 11:04
N1

Ministar obrazovanja Pavo Barišić prije današnje sjednice Vlade osvrnuo se na pozive znanstvenika Ivana Đikića da podnese ostavku na svoju funkciju.

Upitan je li pročitao pismo znanstvenika Ivana Đikića premijeru Andreju Plenkoviću, u kojem poziva na ostavku ministra znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić je odgovorio: “Doktor Đikić se sasvim jasno opredijelio i uključio u politički obračun”.

Upitan na kojoj je političkoj strani Ivan Đikić, Barišić je implicirao kako se radi o bivšem ministru obrazovanja Željku Jovanoviću.

“Zar niste vidjeli čiji je bio neformalni konzultant i savjetnik?”, rekao je ministar novinarima.

Podsjetimo, u svom posljednjem obraćanju Đikić je detaljno analizirao dijelove Barišićevog rada u kojem je pronašao 9 spornih točaka da bi na kraju upitao premijera o poruci koja se šalje mladima imenovanjem ministra s ovakvom mrljom u životopisu.

“Je li takva obrazovna metoda dobra za mlade u Hrvatskoj? Nama je neophodno uvođenje više STEM sati u obrazovni sustav, ali može li se to svesti samo na funkcije CUT, COPY, PASTE bez razumjevanja? Ako se ne slažete s takvim obrazovnim sustavom, onda porazgovarajte s ministrom Barišićem još jednom i upitajte ga je li koristio iste metode i u drugim svojim znanstvenim radovima objavljenima u svojim časopisma?”, upitao je Đikić premijera.

No, Andrej Plenković ne odustaje od svog izbora. Od početka ove afere Plenković je odlučno branio svog ministra.

Kad je u pitanju pismo znanstvenika Ivana Đikića, koje je jučer uputio premijeru i u njemu naveo devet točaka po kojima je Barišić počinio plagijat, Plenković je rekao da ga još uvijek nije pročitao, jer je imao važnijih stvari. “Đikića respektiram kao znanstvenika, ali ovo je politička odluka iza koje stojim. Temu koja nije toliko bitna za sudbinu hrvatske države ću tretirati onako kako ja smatram da treba”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.