"Ministrica Dalić sudjelovat će u aktivnostima o Ini"

Vijesti 19. sij 201711:47 > 11:51
N1

Premijer Plenković, u društvu ministrice Dalić, obratio se novinarima nakon sjednice Vlade. Iako je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa pokrenulo postupak da se utvrdi je li ona ili nije u sukobu interesa kad je Ina u pitanju, premijer je ne isključuje iz aktivnosti vezanih uz tu kompaniju.

Premijer je podsjetio kako je osnovan Savjet za pregovores s MOL-om o otkupu Ine. Podsjetimo, predsjednik Savjeta je premijer Plenković, a članovi su ministri Davor Ivo Stier, Slaven Dobrović, Ante Šprlje, Goran Marić, Zdravko Marić, Tomislav Ćorić i državni tajnik Ante Čikotić.

Savjet će davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

Model koji smo predstavili prije tri tjedna i dalje je najbolji, kazao je premijer u četvrtak nakon sjednice Vlade.

“Osnivanjem Savjeta želim pokazati otvorenost Vlade i za druge prijedloge. Kao odgovoran predsjednik Vlade želim saslušati i druge modele, pa i one drugih političkih stranaka’, rekao je.

Zašto u Savjetu nema Martine Dalić, upitan je premijer.

“Ministrica Dalić sudjelovala je u svim razgovorima do sada, sudjelovat će i u daljnjim aktivnostima, a o članovima Savjeta smo se dogovorili da je ovo najprimjereniji model”, rekao je.

“Ja i dalje od svega što čujem mislim da je model koji smo nedavno predstavili i dalje najbolji, najčišći i najjasniji. Želim pokazati otvorenost Vlade za druge sugestije, zato smo i osnovali ovaj savjet. Model je na stolu, elaboriran je, vrlo jasan i po meni trenutno najprimjereniji, ali kao odgovoran predsjednik Vlade želim čuti druge ideje”, rekao je.

Otvoren za sve opcije, ali zagovara svoju

Kazao je i da kontakti s mađarskom stranom već postoje, da je Vlada razgovarala s upravom INA-e, a da će daljnje kontakte s Mađarima Savjet nastaviti već drugi tjedan.

U Savjetu su i predstavnici Mosta, no oni nisu bili na pressici. Premijer je upitan i što misli o modelu Bože Petrova, a koji je danas ponovio Tomislav Panenić.

“Kada je riječ o prijedlozima Mosta, svi njihovi članovi Vlade su suglasni s ovom odlukom. Njihovi prijedlozi su sadržajno drugačiji od ideje koju smo mi predstavili, ali Savjet će ju raspraviti, analizirati. Najbitniji aspekt je da se ne generira novi javni dug”, odgovorio je Plenković.

A jedan prijedlog ima i SDP, a navodno slično misle i neki članovi HDZ-a. Riječ je o osnivanju energetskog konzorcija.

“Rekao sam, savjet je osnovan danas i saslušat ćemo sve prijedloge. Ne mogu znati za sve što kruži javnim prostorom. Ipak, sve ćemo saslušati otkud god da dolazi. U stranci je bilo samo načelnih ideja nekih kolega”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, u srijedu je većinom glasova članova Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, donesena odluka da se pokrene postupak da se utvrdi nalazi li se Martina Dalić u obavljanju dužnosti potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva u potencijalnom sukobu interesa prilikom donošenja odluka koje izravno ili neizravno mogu utjecati na ostvarivanje privatnih interesa zbog okolnosti da je njezin suprug član Uprave Ine. Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.