'Plenković ZDS ploču nije uklonio zbog oportunizma'

Vijesti 23. sij 201713:13 > 13:25
N1

"Ustaški totalitarizam se rehabilitira i na ovaj način mi ćemo imati poplavu ustašoidnih znakova koji kompromitiraju Hrvatsku", upozorava Slavko Goldstein u programu N1 televizije.

Zbog neprimjerenih reakcija oko veličanja ustaštva predstavnici Koordinacije židovskih općina neće se pridružiti tradicionalnom skupu sjećanja koje 27. siječnja, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji organizira hrvatska vlast.

Gostujući na N1 Televiziji potvrdio je to i publicist Slavko Goldstein.

Prije postavljanja HOS-ove ploče s natpisom za “Za dom spremni”, Goldstein kaže da je bilo određenih sporova oko Jasenovca, ali, kada se ploča pojavila, kaže da je očekivao da će Vlada intervenirati, kao što je to prije desetak godina bilo u Slunju kada je za vrijeme Sanaderove vlade uklonjena postavljena ploča Juri Francetiću.

“Ja sam očekivao da će Vlada intervenirati. Ustaški totalitarizam se sada rehabilitira. Na ovaj način mi ćemo imati poplavu toga, ako se to nastavi. Dok Povjerenstvo ne počne raditi, već ćemo imati poplavu takvih ustašoidnih znakova koji kompromitiraju Hrvatsku”, upozora Goldsein.

“Očekivao sam će isti potez napraviti i Plenković”, priznaje.

Opasno kašnjenje

“Sada ovo kašnjenje Vlade postaje, neću reći fatalno, ali jako opasno za Hrvatsku”, kaže ugledni povjesničar.

Na pitanje što misli zašto Plenković nije uklonio ploču HOS-a, odgovora: “Zbog oportunizma”.

“Mrtvima koji su poginuli treba podići spomenik, ali ne ustaškog karaktera”, ističe.

Goldstein upozorava da se u hrvatskom društvu rehabilitira ustaštvo.

“Ustaška ideologija koja se rehabilitira u nekim postupcima, ne mislim da to netko radi direktno onako kakva je bila NDH – koljačka i zločinačka, ali elementi tog režima su nešto što prodire u raznim vidovima i prijeti svakim daljnim korakom kompromitaciji RH u svijetu i unutra”, ističe Goldstien.

Dodaje da je hrvatsko društvo podijeljeno, da ima ustaša nostalgičara i jugonostalgičara, ali da je u komunizmu, pogotovo 70-ih godina, bilo neusporedivo manje opasnosti neogo od ustašoidnosti.

Goldstein je komentirao i jačanje desnice u Europi.

“Hrvatska je dio šire priče, ali i djelomično i izuzetak, a izuzetak je zbog odnosa sa Srbijom – zbog reahabilitacije Draže Mihailovića koja izaziva bijes Hrvata i, s druge strane,  “Za dom spremni” koji izaziva bijes Srba, a to postaje jedno vrzino kolo koje može biti pogibeljno čak do jednog rata”, zaključuje Goldstien.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.