I Reuters se raspisao o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu

Vijesti 23. sij 201716:20 > 16:24
UD-HOS-Zagreb.hr

Ugledna novinska agencija Reuters posvetila je jedan članak odluci Zajednice Židova u Hrvatskoj koji su odlučili kako se neće pridružiti tradicionalnom skupu sjećanja koje 27. siječnja, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, organizira hrvatska vlast.

U tekstu stoji kako je bojkot stupio na snagu zato što pripadnici Zajednice Židova optužuju vlast za relativizaciju ustaških zločina.

“Prije tri mjeseca, desno orjentirani veterani hrvatskog rata za nezavisnost podigli su komemorativnu ploču u gradu Jasenovcu u čast svojih suboraca koji su poginuli na početku sukoba da se Hrvatska odvoji od Jugoslavije koju su vodili Srbi”, piše Reuters.

”Na spomen ploči koju su podigli veterani upisan je pozdrav koji se koristio za vrijeme ustaškog režima u kojem su pobijene desetine tisuća zatvorenika – Židova, Srba, Roma i hrvatskih antifašista”, stoji u tekstu Reutersa.

Podsjetimo, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus kazao je danas kako nije problem ploče u Jasenovcu ili natpisa ‘Za Dom spremni’ već relativizacije svega. Ako je isto kukasti križ, ‘U’ i Za Dom spremni i crvena zvijezda onda o čemu diskutiramo? Reviziju povijesti ćemo raditi? Komisiju osnivati da ona kaže što je bio Drugi svjetski rat? Pa o čemu mi razgovaramo?”, rekao je Kraus.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.