HDZ stabilan, SDP pada, Živi zid prestigao Most na 3. mjestu

Vijesti 25. sij 201719:46 > 19:52
Patrik Macek/PIXSELL

Novo istraživanje Crobarometar koje za Dnevniki Nove TV provodi agencija IPSOS pokazala je kako 57 posto Hrvata smatra da država ide u lošem smjeru.

Njih 33 posto misli da zemlja ide u dobrom smjeru dok ne zna njih 10 posto. U tri mjeseca lagano je s 51 na 57 posto rastao broj pesimista, a smanjivao se broj onih koji ne znaju kamo Hrvatska ide, piše Dnevnik.hr.

Polako, ali sigurno Vladine politike podupire sve manje građana. U siječnju 47 posto ispitanika ne podupire Vladine politike, podupire ih njih 41 posto dok ne zna 12 posto ispitanika. Tu je za Vladu iznimno loš trend da iz mjeseca u mjesec raste broj građana koji ne podupiru politiku Banskih dvora od 36 posto u studenom prošle godine do 47 posto u siječnju ove godine.

Predsjednica Republike zasigurno je gubitnica mjeseca i podijelila je svojim radom naciju. U ovom trenutku njezinu politiku podupire 47 posto ispitanika, a ne podupire njih 45, dok 8 posto ispitanika ne zna. No kada se zna da je ona još prije 2 mjeseca imala potporu za svoju politiku od 58 posto, vidljiv je značajan pad. Tada njezinu politiku nije podupiralo 32 posto ispitanika.

HDZ završava siječanj gotovo identično kao i prošli mjesec, podupire ga 33,6 posto ispitanika, SDP pak već 4. mjesec pada i u siječnju uživa potporu od 22,4 posto birača.

Živi zid postao je tako 3. politička opcija s potporom od 9,5 posto ispitanika, na 4. mjestu nalazi se MOST s potporom od 8,8 posto.

Predsjednica, iako među ispitanicima ima najviše onih koji o njoj imaju pozitivan dojam, čak 57 posto, nikako ne bi mogla biti zadovoljna kada bi se usporedila sa svojim prethodnikom koji je u isto vrijeme mandata imao potporu ili pozitivan dojam među biračima i to od 87 posto.

Andrej Plenković može biti zadovoljan jer više manje uživa jednaku potporu birača kao i prije mjesec dana kada je bila 56 posto. Njegov prethodnik u istom razdoblju, Tihomir Orešković, imao je nešto veću potporu, pozitivan dojam o njemu imalo je 59 posto ispitanika. Najviše pozitivnog dojma na početku mandata imao je Zoran Milanović, velikih 70 posto, no ubrzo se sve istopilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.