Ministar Barišić još nema svoj sud o izložbi u Šibeniku

Vijesti 25. sij 201719:51 > 19:54
Šibenik In

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u srijedu kako nije dobio očitovanje iz Tehničke škole u Šibeniku da bi mogao donijeti sud o povučenoj izložbi o Anni Frank te da nije upoznat sa zahtjevom Centra Simona Wiesenthala za smjenu ravnatelja te škole.

 “Zatražili smo očitovanje ravnatelja i dobili (priopćenje) udruge i na temelju toga ćemo im predložiti, u duhu pomirenja, da se smisao te izložbe pokuša održati jer je uspomena na Annu Franku prevrijedna. Smatramo da učenicima treba omogućiti da je vide, a osloboditi je tih svih konfliktnih sadržaja”, rekao je Barišić za Hinu te dodao kako misli da je to “primjer na kojem se može postići suglasje”.

Na pitanje kako tumači zahtjev Centra Simona Wiesenthala za hitnu smjenu ravnatelja srednje škole u Šibeniku, Barišić je odgovorio kako nije vidio taj zahtjev i ne zna kako bi ga komentirao.

Ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku Josip Belamarić prije nije želio komentirati zahtjev Efraima Zuroffa, direktora Centra Simona Wiesenthala za istočnu Europu, da ga se smijeni zato što je tražio da se s izložbe o Anni Frank maknu panoi koji prikazuju ustaše i partizane, a koji, po njegovoj ocjeni, nisu prikazani realno, pa su organizatori povukli cijelu izložbu. Smjenu Belamarića Zuroff je tražio u pismu hrvatskome veleposlanstvu u Tel Avivu, koje su prenijeli mediji. Ravnatelj Tehničke škole u Šibeniku u srijedu je samo kratko rekao kako nema komentara na njegovo pismo.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost”, koja je 17. siječnja bila otvorena u Tehničkoj školi u Šibeniku, povučena je jer je ravnatelju te škole Josipu Belamariću zasmetalo što su partizani prikazani “kao cvijeće”, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Židove i izgladnjivali djecu pa je tražio da se ti, po njemu, sporni paneli uklone.

Organizator izložbe udruga HERMES istaknula je u priopćenju nakon povlačenja izložbe da ne bježi od spominjanja Bleiburga, Golog otoka i savezničkog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija. “Bili smo spremni na kompromise oko ostanka izložbe, ali naše je rješenje odbijeno te je ravnatelj Belamarić ostao pri zahtjevu za uklanjanje zadnjih šest panoa”, navodi se, među ostalim, u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.