Antifa Šibenik obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta

Vijesti 26. sij 201710:11 > 10:13
Šibenik.in

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije organiziraju u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta u petak 27. siječnja bogat program u Muzeju pobjede u Šibeniku, priopćili su danas.

Program uključuje projekciju filma o koncentracijskom logoru Jasenovac te čitanje ulomaka iz knjige ‘Dnevnik Anne Frank’ uz film o njezinom životu.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se u spomen na 27. siječnja 1945. godine, dan kada su sovjetske jedince Crvene armije ušle u nacistički logor užasa ‘Auschwitz’ u Poljskoj. Samo u tom logoru smrti, život je izgubilo preko šest milijuna Židova, dva milijuna Roma, 250 tisuća mentalno i fizički hendikepiranih osoba, a ukupno je tijekom Drugoga svjetskoga rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, od čega oko 31 milijun civila. Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, Generalna skupština UN-a donijela je službenu odluku o obilježavanju tog datuma te apelira na sve članice da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta te ohrabruje razvoj obrazovnih programa kako bi pokazala odlučnost u pomoći sprječavanja genocida u budućnosti, priopćio je uz najavu programa u Šibeniku Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista (ZUABA)Šibensko-kninske županije.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, započinje u petak u Muzeju pobjede i oslobođenja Dalmacije u 19 sati pozdravnim govorom organizatora ZUABA Šibensko-kninske te predstavnika Židovske općine Split. Čitat će ulomaka iz knjige ‘Dnevnik Anne Frank’, a u 19,40 sati u muzeju će biti prikazan dokumentarni film o koncentracijskom logoru Jasenovac. U 21 sat nastavit će čitati ulomke iz dnevnika Anne Frank nakon čega će od 21,40 sati prikazati i film o njezinom životu.

Inače, obilježavanje dana sjećanja na žrtve Holokausta u Šibeniku će biti pod dojmom zabrane izložbe ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’, koju je u Tehničkoj školi zabranio njezin ravnatelj Josip Belamarić jer nije bio zadovoljan načinom kako su na njoj predstavljeni partizani. Ustaše su, rekao je tada, portretirani na izložbi kao zločinci, a partizani kao cvijeće, piše Šibenik.in.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.