'Povjerenstva poput Plenkovićevog osnivali su komunisti'

Vijesti 27. sij 201713:46 > 13:51
N1

Nakon afere i javnih pritisaka zbog ploče HOS-a u Jasenovcu premijer Plenković je najavio osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Povjerenstva još nema, a nitko u njega nije zvao - povjesničare za 20 stoljeće. Da ni njega nitko nije zvao u emisiji N1 televizije rekao je i povjesničar Tvrtko Jakovina.

“Nitko me nije kontaktirao. Povijest se ne piše kroz komisije, kroz povjerenstva. Na taj su način radili i u komunizmu”, ističe Jakovina te prognozira budućnost Plenkovićevog.

“S druge strane, premijer je usporedio zemlje srednjeistočne Europe i probleme koje su oni riješili devedestih, kad je kod nas bio rat. Ja bih postavio pitanje, a premijer to vrlo dobro zna: je li u Poljskoj Lech Wałęsa na istom tonu s Jarosławom Kaczyńskim? Obojica su bili u Solidarnosti, a danas se međusobno tjeraju u zatvor. U Poljskoj nema nikakvih konsenzusa. Pogledajte Mađarsku, uopće nisu spomenuti vođe revolucije 1956. na obljetnici jer su bili komunisti pa ne odgovaraju vladajućoj garnituri. Laž je daje to usuglašeno u zemljama srednjeistočne europe. Komisije je imala Rumunjska, tri izvješća koja se međusobno ne slažu. To će biti sudbina i hrvatskog povjerenstva.”, uvjeren je Jakovina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.