Cenzura? SDP uvodi pravila javne komunikacije za članove

Vijesti 28. sij 201713:30 > 13:38
N1

U sjedištu Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) održava se sastanak Glavnog odbora SDP-a. Jedna od glavnih točaka bit će restrukturiranje stranke, no do te točke još nisu došli, rekao je predsjednik Glavnog odbora, Erik Fabijanić.

“Do točke restrukturiranja još nismo došli. Glavni odbor to razmatra kao informaciju. Pitanje restrukturiranja je u nadležnosti Predsjedništva, mi to pitanje možemo usmjeriti”, kazao je Fabijanić.

SDP je na Glavnom odboru donio odluku o povećanju članarima, u prvom redu saborskim zastupnicima. Fabijanić kaže da nije bilo protivljenja.

“Taj prijedlog je došao od Predsjedništva, a moramo znati da velika većina Predsjedništva su saborski zastupnici. Ovo povećanje doalzi uslijed porezne reforme zbog koje je i njima znatno dignuta plaća.”

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kazao je da je Glavni odbor prihvato izvješće Kluba zastupnika za 2016. i da su dani prijedlozi kako još bolje uspostaviti komunikaciju s ljudima na terenu.

Bauk nije htio komentirati saborski statu Zorana Milanović. “Nemam ništa dodati onome što je već objavljeno”, kazao je.

O lokalnim izborima još nisu razgovarali.

“O kandidatima na lokalnim odlučivat će lokalna organizacija. Nije ispalo najbolje kada se prije središnjica uplela. Mislim da smo naučili na greškama”, kazao je Bauk.

Pojedini članovi stranke nekoliko su se puta porječkali putem društvenih mreža što je dovelo do izjava da su društvene mreže jedan od krivaca za pad rejtinga. Također, počelo se govoriti da vodstvo uvodi oblik cenzure.

“Društvene mreže mogu doprinijeti stranku ako se odgovorno koriste i obratno. Ima članova koji ih koriste odgovorno, a ima i onih koji si previše uzimaju za pravo komentirati druge članove. Jedno je demokracija, jedno cenzura. Treba naći nešto u sredini”, kazao je Bauk.

Fabijanić je rekao da je Glavni odbor donio zaključke po tom pitanju.

“Nije pitanje cenzure, nego pravila komuniciranja. Članovima koji imaju što reći, da ima se da neki smjerokaz. Konkretno inspiracija za taj etički kodeks bi bilo pismo članovima Ivice Račana. Mi ga mislimo preformulirati kao etički kodeks koji bi bio vezan za svu javnu komunikaciju pa i društvene mreže. U javnom komuniciranju često se koristi neimenovani izvor. Ako smo političari, onda izjave moramo davati imenom i prezimenom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.