'Bojim se da je zauvijek zaustavljena kurikularna reforma'

Vijesti 30. sij 201717:53 > 17:53
N1

Gostujući u Dnevniku N1 Televizije bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak komentirao je kako je ovim činom najvjerojatnije zauvijek zaustavljenja kurikularna reforma.

Vlada je osnovala novo stručno Povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja. HNS je žestoko napao njegov sastav ocijenivši ga krajnje desnim i konzervativnim. Bivši predsjednik Povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Neven Budak kazao je za N1 kako je novi sastav politički te da to nije dobro za provedbu niti Kurikularne reforme, niti za Strategiju obrazovanja.

Vaše Povjerenstvo je izabrano na mandat od četiri godine. Imali ste mandat još dvije godine. Zašto je onda Vlada izabrala novo?

Budući da je nas imenovao premijer, logično je da novi premijer, ako misli da je to potrebno, promijeni Povjerenstvo. Nitko od nas nije član niti jedne stranke. Mi smo tamo bili po kriteriju stručnosti, prema tome nas je premijer mogao ostaviti tamo raditi. Koliko sam shvatio, postoje dva razloga zašto smo promijenjeni. Jedan je da ne bismo utjecali na izbor ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. A drugi je da skrenemo pažnju s afere oko ministra Barišića i njegovog plagiranja, da se pokaže da premijer ima ozbiljnih namjera što se tiče obrazovanja.

Kako ocjenjujete sastav novog Povjerenstva? HNS je ocijenio da je krajnje desno i konzervativno te politički obojeno.

Ti ljudi su svakako politički obojeni. Premijer mi je u razgovoru rekao da mu je namjera u rad Povjerenstva uključiti ljude iz različitih stranak. Nažalost, tu se pokazuje da u prvom redu nije namjera sastaviti stručno povjerenstvo, nego političko povjerenstvo. To je loše za provedbu Strategije obrazovanja. Ne bih rekao da je ovo ekstremno desno ili konzervativno Povjerenstvo, ima tu i lijevo orijentiranih ljudi. Neke i osobno poznajem, neki su jako umjereni. Ne bih ulazio u političku ocjenu Povjerenstva, ali mislim da je loše da se radi o političkom Povjerenstvu.

Premijer štiti ministra obrazovanja u aferi oko plagijata, imenuje novo povjerenstvo – kakvu zapravo politiku vodi Vlada u obrazovanju i znanosti?

Zasad je teško govoriti o nekoj politici prema obrazovanja koju premijer vodi jer ima premalo elemenata prema kojem bismo to mogli ocijenjivati. Povećanje proračunskih sredstava za obrazovanje je dobrodošao znak, s druge strane se već tri mjeseca rad na Strategiji ignorira. Inzistiranje na ministru, koji je u javnosti ozbiljno optužen za plagiranje, nije ohrabrujuće. Mislim da bi trebao imati puno jasnije poruke kada je riječ o obrazovanju jer je to nešto od prioritetnog nacionalnog interesa.

Vjerujete li uopće u nastavak kurikularne reforme? Kakve?

Ne sumnjam da će se raspisati natječaj za novu ekspertnu radnu skupinu za provođenje Kurikularne reforme, da će se formirati i početi nešto raditi na papiru. Bojim se da je ovime kurikauularna reforma zauvijek zaustavljena, a i rad na Strategiji bitno usporen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.