Vlada ne prihvaća SDP-ovu interpelaciju o Ini: Neosnovana je

Vijesti 02. velj 201707:32 > 10:09
Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade, ministri su raspravljali o interpelaciji koju je iz Sabora Vladi uputio SDP, kao i o izmjenama Zakona o kaznenom postupku te uredbama koje se odnose na rad i zapošljavanje u MUP-u.

Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na vijest o Fitchu, kreditnoj agenciji koja je izglede hrvatske okarakterizirala kao stabilnu. Protumačio je to kao pozitivan signal za rad Vlade, pogotovo po pitanju stabilnosti javnih financija. Osvrnuo se i na “odličan podatak” od rastu industrijske proizvodnje od 14 posto.

“Svako gospodarstvo mora biti okrenuto proizvodnji… Dodamo li tome i pad nezaposlenosti može se reći da smo u 2017. krenuli s pozitivnim pokazateljima”, kazao je Plenković.

Kazao je i kako je u suradnji s ministrom obrazovanja Pavom Barišićem pokrenut rad Povjerenstva za strategije obrazovanja i znanosti, koje ima zadaću pomoći premijeru i Ministarstvu obrazovanja dati naglasak na provedbu strategije. Cilj je da obrazovni put bude obilježen temeljnim znanjem o našem identitetu, kulturi i jeziku, ali i kvalitetnim znanjem da učenici mogu biti konkurentni i na europskom, ne samo domaćem tržištu rada, naveo je također.

Izrazio je i zadovoljstvo visokom spremnošću zaštite hrvatskog zračnog prostora te obučenošću vojnih pilota.

“Nastojat ćemo mirovine podići za 5 posto i provesti niz mjera da se poboljša njihova kvaliteta života”, kazao je Plenković i zahvalio se ministrima koji su sudjelovali na sastanku sa stručnjacima, koji surađuju s predsjednicom Republike.

Izmjene u kaznenom pravu

Plenković je dao riječ ministru pravosuđa Anti Šprlji, vezano za prijedloge izmjena Zakona o kaznenom postupku (EU), Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji prestaje važiti, te Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u skladu s europskim direktivama.

Jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor kada postoji opasnost od bijega i utjecaja na svjedoke.

Uslijedio je prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatska. Kolektivni ugovor je u produljenoj primjeni na snazi do ožujka 2017. godine, o čemu je govorio ministar rada Tomislav Ćorić

“Kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima pokazuje i pokretanje ovih pregovora”, kazao je, izrazivši nadu da će oni rezultirati potpisivanjem novog kolektivnog ugovora.

Interpelacija o Ini

Na dnevnom je redu je bilo i izvješće o Interpelaciji o radu Vlade i njezinom postupanju vezano uz najavljenu renacionalizaciju INA-e i privatizaciju 25 posto manje jedne dionice HEP-a, koju je u saborsku proceduru uputio Klub SDP-a, odnosno 19 zastupnika.

“Ne prihvaćamo ih, jer ih smatramo neosnovanima”, kazao je o tezama iz interpelacije, dodajući da se odluke donose u skladu s pravnim, gospodarskim i političkim interesima. Vlada je podnijela zahtjev za poništenje odluke arbitražnog suda, dodao je i zamolio Slavena Dobrovića da govori o interpelaciji.

Saborski zastupnici smatraju neprihvatljivim privatiziciju dijela HEP-a zbog otkupa Ine, navodi se među ostalim.

“Donošenje takvih zaključaka smatramo preuranjenim, jer je Vlada imenovala Povjerenstvo za pregovore s MOL-om, koje će predložiti odluku u skladu s tehničkim, pravnim i ekonomskim analizama”,

Plaće u MUP-u

Vlada je izglasala i četiri uredbe te jednu odluku, vezanu uz ustroj, rad, plaće i zapošljavanje u Ministarstvu unutarnjih poslova – Uredba o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika i Uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja te odluka o davanju odobrenja MUP-u za novo zapošljavanje na određeno vrijeme.

Došlo je do povećanja sredstava iz fondova EU, ali su i skraćeni rokovi za iskorištavanje tog novca, pa su ustrojeni novi uredi koji će se time baviti.

Završeni su centri za stranci u Trilju i Tovarniku, kazao je Plenković, izražavajući zadovoljstvo time i najavljujući da će migracije biti tema sastanka na Malti. Naveo je i da je nužno jačanje kapaciteta za ulazak u prostor Schengena i Hrvatska je tu u potpunosti iskoristila omotnicu.

Prijedlogom izmjena Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, briše se dio kriterija za ocjenu ponuda, koje bi trebale, kako tvrdi ministar prometa Oleg Butković trebale rasteretiri i brodogradilišta. Nadalje, novoosnovana društva do sada su bila u nepovoljnom položaju, pa se ta “nepravilnost sada uklanja”.

Ivan Kovačić, ministar uprave, predstavio je uredbu o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koja je prihvaćena.

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek predstavila je dopunu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koji se odnosi i na Hrvatski audiovizualni centar. Potrebno je, naime, imenovati voditelja deska projekta Kreativna Europa, za što se traže posebni uvjeti.

Donesena je odluka o osnivanju Radne skupine za uređenje rada učenika i studenata, o čemu je govorio ministar financija Zdravko Marić, navodeći da je zajedno sa predstavnicima studenata pronađeno rješenje ne samo za porezni tretman, nego i druge probleme. Prijedlog je poslan studentima na mišljenje. Porezni okvir je bio povod za temeljitiju priču o adresiranju cjelokupnog rada udruga i studenata, koji je reguliran zastarjelim zakonskim rješenjima ponekad i podzakonskim aktima, naveo je.

Odlučeno je da će višak prihoda nad rashodima Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera”, od 12,4 milijuna usmjeriti za dovršetak izgranje centra za posjetitelje Krasno u NP Sjeverni Velebit, koji se financira iz EU fondova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.