U školi učenicima podijelili upitnik o vojnoj evidenciji

Vijesti 02. velj 201716:52 > 16:59
N1

O vraćanju obaveznog vojnog roka zadnjih dana sve se više raspravlja u Hrvatskoj, a slučaj iz jedne osječke škole potvrđuje da su se tim pitanjem počeli baviti oni koji zaista ne bi trebali.

Kako doznajemo, upitnik o uvođenju u vojnu evidenciju pojavio se u osječkoj Tehničkoj školi Ruđer Bošković, a navodno ga je učenicima rođenim 1999. godine dijelila jedna profesorica.

U upitniku se traži da se maloljetnici izjasne žele li služiti vojni rok, a – navodi izvor N1 – anketu su smjeli ponijeti ispuniti i doma.

Dokumentima ove vrste nije mjesto u školama, u njima se nitko ne smije baviti pitanjem vojske, obrazovne ustanove imaju drugu zadaću.

Naime, obavijest o upisu u vojnu evidenciju učenici moraju dobiti na kućnu adresu, a šalje ga nadležni ured za vojnu evidenciju. A, ako se već i rade ankete, trebale bi biti anonimne, a ne potpisane imenom i prezimenom novaka.

Informacije o pozivu za uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika mogu se pronaći na web stranici MORH-a – Područni odjel za poslove obrane Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, a osječka škola u kojoj se dijelio upitnik nije ni na jednom od tih popisa.

Vezano za ovu temu HNS će u petak održati konferenciju za novinare, na kojoj će govoriti Stjepan Čuraj, član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Županijske organizacije HNS-a OBŽ.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.