Znam sve što sam potpisao, to sigurno nisu bile ove dnevnice

Vijesti 04. velj 201721:29 > 21:36
Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Saucha i Neven Budak za N1 su komentirali nalaz državne revizije, prema kojemu je ured bivšega premijera Zorana Milanovića trojici njegovih posebnih savjetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplatio 307. 785 kuna za inozemne dnevnice.

“Moja su saznanja ono što piše u službenom nalazu državne revizije, koje sam vidio danas, nakon što su me zvali s HTV-a. Nažalost, to prije nisam vidio i mogu samo reći da ja nikad nisam potpisao niti jedan od tih putnih naloga i koliko sam vidio s priloga s HTV-a niti je itko od ovih koji su tamo navedeni ikada putovao”, kazao je Saucha. 

Iznos od 307.785 kuna nije mala svota, kazao je. “Jako sam ljut i bijesan i cijeli dan sam izvan sebe. Ja ću u ponedjeljak otići podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, jer to nije mala stvar. Iskreno se nadam da se radi o grešci, teško mi je povjerovati da je netko uspio zaista ukrasti te novce. A ako se ne radi o grešci, onda se radi o teškom kaznenom djelu i netko za to mora odgovarati. Ja znam da ja te naloge nisam potpisao. Pazio sam jako što sam potpisivao, mi smo bili mali ured, to je bilo malo ljudi, možda petero ljudi koji su redovito putovali i nekoliko ravnatelja Vladinih ureda. Pazio sam što potpisujem, za ovo znam da potpisao nisam. Ako se tamo nalazi moj potpis, on nije vjerodostojan. To će se morati utvrditi grafološkim vještačenjem. Ja sam apsolutno otvoren, očekujem da me se ispita. Može se provjeriti sva moja imovina. Nisam nikada nijedne kune uzeo. Radim za svoju plaću i od plaće živim i ovo me sve skupa beskrajno pogodilo, pogotovo zašto što sam četiri godine proveo tamo uvodeći nekakvog reda, štedeći tamo gdje se štedjeti može i meni je nevjerojatno da se moglo ukrasti tristo tisuća kuna, a da to nitko nije vidio ni čuo”, rekao je Saucha za N1.

Na pitanje što ako se ne radi o grešci, Saucha je rekao da u to neće ulaziti. “Onda će u to morati ući DORH. Ja više nemam pristupa tim dokumentima. Kad sam izašao iz Banskih dvora, ja više ne mogu znati što se događalo s tim dokumentima. Dakle, prošlo je godinu dana otkad ja više nisam tamo, ja ne znam je li netko po tim dokumentima prčkao ili nije, dakle draže bi mi bilo da je netko to naštimavao, nego da se taj novac ukrao”, rekao je Saucha.

Tvrdi da bivši premijer Milanović nema nikakve veze s tim. “Tamo se znalo tko je nadležna osoba, tko je ovlašten za potpisivanje takvih putnih naloga, a to sam bio ja. Sva naša putovanja, u pravilu smo išli u pratnji s premijerom i za takve stvari se znalo, a ja sam takve stvari potpisivao, jer sam ja bio odgovorna osoba. To s njime nema nikakve veze. Na kraju krajeva, tih putovanja nije ni bilo. Sad moramo vidjeti tko je to i kako uspio odraditi”, rekao je Saucha.

Kontaktirali smo i Nevena Budaka i zamolili za komentar. “Ja nisam putovao niti jedan jedini dan u 2015. kao savjetnik. Uopće, u četiri godine podigao sam dnevnicu za jedno jedino putovanje, to je bilo u Australiju 2014. godine. I naravno da mi nisu isplaćena nikakva sredstva na račun. Tu se očigledno radi o tome da je netko falsificirao naše potpise i da je podigao novac”, rekao je Budak.

“Ne bih rekao da je riječ o nekoj velikoj grešci, jer državna revizija radi svoj posao dobro, očigledno je riječ kriminalu”, kazao je Budak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.