"Hribarova ostavka najrealnije je što je trebalo napraviti"

Vijesti 06. velj 201714:55 > 14:57
Ilustracija

Nakon Hribarove ostavke ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za HRT je rekla kako je to najrealnije što je u ovom trenutku trebalo napraviti.

Smatra da novom Upravnom odboru treba dati šansu da prouče izvješće Državne revizije. “Mislim da je ovo nekako najrealnija situacija koju je trebalo napraviti. Postoji već dosta dugo u javnosti dosta prijepora, nažalost vrlo često bez argumenata, bez stvarnih podataka. Mislim da treba dati šansu sada novom Upravnom odboru HAVC-a da prvo oni pažljivo razmotre nalaz Državne revizije”, kazala je ministrica.

To će, najavila je, učiniti i ministarstvo. Vidjet će se gdje su sve utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti te će se postupati u skladu sa time, a utvrđene nepravilnosti treba sankcionirati, smatra Obuljen Koržinek. Ministrica se osvrnula i na dio izvješća Državne revizije prema kojemu bi Ministarstvo kulture trebalo biti tijelo koje odobrava sve iznose, uključujući i financiranje filmova.

U tom nalazu postoje tri skupine pitanja koje će trebati rješavati, ustvrdila je Obuljen Koržinek, među kojima postoji jedan sklop pitanja koji HAVC ne može sam rješavati nego ga mora rješavati u suradnji s ministarstvom kulture, kao što su pitanje rješavanja nacionalnog programa i pitanje koeficijenata.

“Postoji i treće pitanje, na koje je danas reagirala Udruga redatelja, odnosno, udruga producenata, a to je pitanje gdje je Državna revizija utvrdila da bi Ministarstvo kulture moralo biti tijelo koje odobrava sve iznose uključujući i financiranje filmova iznad iznosa od 200 tisuća kuna”, kazala je. To je, podsjetila je, Ministarstvo kulture sukladno zakonu prepustilo HAVC-u 2008., kad je on osnovan. Taj dio izvješća revizije, smatra ministrica, treba vrlo pažljivo proučiti, jer “tu se ne radi o nikakvim kriminalnim radnjama – radi se jednostavno o pitanju je li bilo ili nije bilo potrebno svaki iznos iznad 200 tisuća kuna odobravati na razini Ministarstva kulture”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.