'Revizija je bila pod utjecajem pseudopatriotskog diskursa'

Vijesti 06. velj 201718:30 > 18:41
N1

Gost Dnevnika N1 televizije bio je Hrvoje Hribar koji je danas podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a.

Koji je razlog vaše ostavke?

Sasvim je nov, a to je što nisam vidio početni prilog i vidio kad je revizija oprostila 300 tisuća kuna jednoj političkoj strukturi jer smo s tom činjenicom potpuno prešli u zonu nadrealnog. Ja sam podnio ostavku iz dva razloga. Jedan je da ulazimo u 12. mjesec prljave kampanje koju provodi koordinacija nepostojećih braniteljskih udruga i koja iz dana u dan, uz publicitet javne televizije govori najužasnije stvari. Govore o pljački, kriminalu, velikosrbima, manijacima. Koriste najteže kvalifikacije protiv mene, ustanove koja radi pošten posao.

Na to se nadovezuje revizija koja ne govori o 300 tisuća kuna na putnim nalozima… Nema ništa od pogodovanja i prekoračenja pocedura nego nam se zamjera parkirno mjesto, a nemamo auto, što telefoniramo i zamjera nam se što ministri kulture od 2008. do danas nisu potpisivali ugovore za filmove što niti jednom nadzoru dosad nije palo na pamet.

Ne nalazi ni traga onome što zaključuje državna revizija. Na državnoj reviziji piše da je ozbiljna ustanova i čini mi se da je to dio poštovanja prema državi. Čini mi se da je u ta dva pritiska, koja su vrlo snažna, napametnije što sam mogao učiniti nakon monstruoznih, jezivih pritisaka ne bih li zaštitio tu instituciju, koja je bijena sa svih strana, koja je van pameti u uvjetima pravne države, da bih pokušao stvoriti uvjete da država počne funkcionirati.

Oni bi vas smijenili i bez vaše ostavke. Zapravo ste ih preduhitrili i ministrica je kazala da je to logičan čin. Priopćenje Ministarstva kulture vam djelomično daje za pravo jer govori o podijeljenoj odgovornosti vas i funkcioniranja HAVC-a.

Nisam to priopćenje vidio. Tu je čitav niz čimbenika stavljen u neugodnu situaciju. Mi smo 2016. proveli tešku godinu. Znate da smo pokrenuli godišnje zarade koje su počele prelaziti 160 milijuna kuna, nama je ta zarada drastično pala jer Hasanbegović nije htio podržati sustav. Imali smo jedan ogromnu navalu skepse prema Hrvatskoj. Živjeli smo od danas do sutra i čekali kada će se koncept ponovnog podržavljenja kulture preliti na nas. Izdržali smo to, ali ostatci tih ideja su ponovno živi i dosegli su ns ispod zemlje.

Tvrde da iz poslovnih knjiga nije moguće pratiit opravdanost troškova….

Revizija tvrdi da bi vlada trebala nadzirati dodjelu projekata. O tome se izrazila danas najšira hrvatska audiovizualna javnost kao tvrdnji koja je duboko ugrožavajuća. Revizija govori da nije dokazano po čemu filmovi koje odobrava HAVC odgovaraju interesima Hrvatske što daleko izlazi iz njihove domene.

Što se tiče finacijskog upravljanja – kad je ministarstvo upravljalo tim tokovima upravo zato je činilo život našim producentima paklenim. Mi smo se prilagodili tako da pratimo sve korisnike. Reviziju čudi poslovni tijek kinematografije i ne mogu izraziti žaljenje što se nisu uputili u to kako funkcioniraju neki europski audivozualni centri i industrija.

Zašto ste se odlučili povući. Jeste li popustili pritisku?

Zato da bi država nastupila prema počiniteljima čitave kampanje. Ne želim vjerovati da je revizija insturment neke politike, ali mislim da je bila pod utjecajem kampanje i javnih priopćenja i pseudopatriotskog diskursa. Ja sam pokušao zaštiti struku i ovu situaciju u Ministarstvu kulture.

Zašto niste donijeli novi Nacionalni program?

Nacionalni program smo donijeli 2010. To je strategija, 50 godina nismo to imali. Kad smo ga donijeli satrali smo se da ga ispunimo i ispunili smo ga. I unutar toga smo radili 4,5 6 godina. Donijeti novi program… Pa kakvo bi tek onda bilo izviješće. Oni tvrde da smo radili previše. Kako da razvijamo nova polja djelovanja, a ovo što imamo realiziramo sa sedam zaposljenika.

Što ćete sad raditi?

Pratite me. Ja ću se prijaviti na burzu za nezaposlen, a vjerujem da ću naći neki posao na ovom malom planetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.