Nina Obuljen Koržinek: Izjave bivšeg ministra nisu korektne

Vijesti 07. velj 201707:10 > 07:15
N1

Na pitanje je li se protiv Hribara proteklih godinu dana vodila argumentirana ili neargumentirana kampanja te kakvu je kampanju vodio bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, ministrica Obuljen Koržinek je kazala da je u javnosti izlazilo jako puno informacija, dezinformacija, pogleda.

”Kad sam ušla u Upravni odbor HAVC-a (gdje sam bila godinu i pol dana), ušla sam upravo zato jer sam bila svjesna da ondje postoje određeni problemi i na traženje Hrvatske udruge producenata pristala sam da me delegiraju kao svog predstavnika. U tom kontekstu mislim da nije korektno ovo što izjavljuje bivši ministar, jer jako dobro zna da smo mu kao Upravni odbor više od sedam puta tijekom godine upućivali zahtjeve za sastankom upravo zato da bismo krenuli rješavati one probleme koje smo i sami bili uočili. Naravno, nismo uočili sve dok nije došla državna revizija. Mi nikada nismo kao legitimni Upravni odbor nismo bili primljeni u Ministarstvo kulture”, kazala je Obuljen Koržinek za HRT.

Bivši ministar je mišljenja da se treba istražiti odgovornost svih iz upravnog odbora HAVC-a, pa i Obuljen: “Odgovornost svih aktera i upravnog odbora HAVC-a mora biti istražena.”, rekao je u nedjelju u Točki na tjedan.

Podsjetimo, Hrvoje Hribar podnio je u ponedjeljak ostavku na dužnost ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC) koju je Upravni odbor jednoglasno prihvatio.

Hribar je ostavku podnio na konstituirajućoj sjednici novoga Upravnog odbora HAVC-a nakon nepovoljnog mišljenja Državne revizije o radu Centra.

Novinarima je nakon sjednice rekao da poštuje mišljenje Državne revizije, bez obzira na to što se on osobno i HAVC s njome ne slažu, te da nije želio da djelatnost Centra pati zbog nastalih okolnosti.

U reviziji je, uz ostalo, navedeno kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. 

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje, te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

Hrvoje Hribar bio je gost našega Dnevnika u ponedjeljak, azgovor donosimo u videu: