Imenovanjem Ilčića premijer pokazuje da je umiveni Karamarko

Vijesti 07. velj 201715:09 > 15:34
N1

Rada Borić iz Nove Ljevice i Sanja Juras iz Kontre za N1 komentirale su najavu imenovanja Ladislava Ilčića, iz ultra desnog Hrasta, posebnim savjetnikom za ljudska prava potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

U ponedjeljak su udruge Kontra i Ženska mreža Hrvatske premijeru Plenkoviću uputile poziv da spriječi ovo imenovanje, zbog Ilčićevih stavova o muslimanima, migrantima i seksualnim manjinama.

“Njegov cjelokupan angažman i javno djelovanje svode se na napade upravo na ljudska prava, na ljudska prava migranata, ljudska prava seksualnih i rodnih manjina.

Također, radi se o osobi koja je zagovarala protiv kurikularne reforme, obrazovanja mladih na temelju znanstvenih činjenica i ljudskih prava, radi se osobi koja je, osim toga jednostavno glazbenik – violinist. Radi se doslovno o prihvaćanju takvih stavova i politike protivne ljudskim pravima “, kaže Juras ističući da se tako u Vladu uvodi član jedne marginalne, ultradesničarske i radikalne stranke.

Rada Borić kaže da kod imenovanja Ilčića postoji nekoliko problema.

“Osim toga što se doista ultradesničar imenuje, ne samo da će on biti savjetnik ministru već će biti i užem kabinitu, dakle, ovdje mi se čini spornije upravo to.

Vlada ovim činom institualizira uhljebništvo. Premijer Plenković je rekao da on ima određenu ekspertizu i da će dati određene inpute. Pitamo se koji su to određeni inputi? To je uvođenje klerikalne hobotnice ili, rekla bih, kako premijer na početku nije uključio Hrast u koaliciju, da je danas samo umiveni Karamarko”, kaže Borić.

Juras upozorava da Ilčić svojim izjavama redovito negira da je Hrvatska potpisnica međunarodnih konvencija za zaštitu ljudskih prava i konvencije za eliminaciju diskriminacije žene, da uporno izvrće značenje tih međunarodnih dokumenata odnosno krivo ih tumači.

“Pitanje je na koji način osoba koja ne poznaje međunarodne dokumente o ljudskim pravima odnosno  zlonamjerno ih tumači može savjetovati u Vladi upravo u tom području”, upozorava Juras.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.