Šeks: Autentičnost jugoslavenskih dosjea mora se utvrditi

Vijesti 07. velj 201719:53 > 20:07
N1

"Ja se zalažem za to da se bezuvjetno otvori sva dokumentacija vezana za djelovanje organa komunističkog režima, od armije, sudova, tužiteljstva, partijskih komuniteta od 1945.-1990. godine", kaže Vladimir Šeks.

Vladimir Šeks za RTL Danas komentirao je najavu otvaranja državnog arhiva, a što traži Most. Kaže da je vidio svoj dosje i da su njemu navedene neistinite informacije.” Vidio sam svoj dosje, on ima oko 300 stranica, a u njoj su potpuno istinite informacije.”

Šeksa prati priča da je bio suradnik Službe državne bezbjednosti kodnog imena “Sova”, što je kasnije tvrdio i Boljkovac. Na pitanje je li mu takva informacija stvorila ozbiljnije probleme u životu, odgovara:

“Ja sam to opisao u svoje prve dvije knjige dokumentirano. 1992. godine Josip Boljkovac koji je nešto prije bio ministar unutarnjih poslova, a nakon toga posebni savjetnik, zajedno s Josipom Manolićem, poveo je jednu operativnu akciju pod kodnim imenom ‘Sova’ u kojoj sam ja bio praćen i nadziran jer su me osumnjičili da se bavim terorističkim djelatnostima. Hrvatska UDBA pod vodstvom Manolića i Boljkovca je meni ‘prišila’ taj naziv. Ja sam dokumentirano, argumentirano u svojim sjećanjima na ’91. godinu pokazao besmislenost tih laži.”

Šeks potvrđuje da se zalaže za otvaranje svih dosjea i objašnjava zašto: “Dvije su stvari, ja se zalažem za to da se bezuvjetno otvori sva dokumentacija vezana za djelovanje organa komunističkog režima, od armije, sudova, tužiteljstva, partijskih komuniteta od 1945.-1990. godine. To treba otvoriti javnosti. Što se tiče UDBA-e predlažem se uradi ono što je radila Njemačka – da se napravi jedno povjerenstvo koji će sve te dosjee pregledati, utvrditi jesu li autentični jer se zna da je UDBA krivotvorila dosjee. Kad bi nepristano povjerenstvo utvrdilo da se doista radi o autentičnim dokumentima i da su osobe koje su bile suradnici ili agenti UDBA-e činile zlouporabe određenih vrijednosti demokratskog društva, to bi bila određena vrsta lustracije i ti bi se ljudi trebali ukloniti iz javnog života.”

Mišljenja je da je otvaranje dosjea “u najvećem interesu HDZ-a”.

“U najvećem interesu HDZ-a je da se otvore svi arhivi i da se ispita svaki pojedinačni slučaj iz UDBA-inih dosjea. To je već jednom učinjeno devedesetih godina. Svi oni koji su bili u represivnom sistemu, koji su sudjelovali u obrani i stvaranju države, su na taj način lustrirani. Nakon ’71. neki su postali žrtve komunističkog represivnog aparata – samo neki od njih su bili Tuđman, ja… Borio sam se protiv te UDBA-e, nema osnove za lustraciju”, kaže Šeks za RTL Danas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.