Mareković o videu 'Croatia Third': Jači smo od Severine!

Vijesti 08. velj 201710:12 > 10:14
N1

Satiričar Siniša Mareković gostovao je Novom danu i predstavio "pozdravnu poruku" Hrvatske Donaldu Trumpu - "Croatia Third", koju su demantirali (!) pojedini srpski mediji.

Malo je razočaran što su srpski mediji, među njima i beogradski Blic, demantirali samo porijeklo Nikole Tesle, a ne i druge detalje koje su iznijeli u videu, koji je u nekoliko dana prikupio čak pola milijuna pregleda. Osim njega, na videu je radio i Ivan Šarić te montažer Vedran Tomac, koji je video u jednoj noći uspio “narezati” i dobiti krajnje dramatičan filmić.

Najviše je komentara privukao nevjerojatno uvjerljiv glas imitatora Donalda Trumpa, koji je ponajviše komentiran uz komplimente da je tekst vrlo duhovit i odlično montiran.

“Taj glas koji čujemo, to je čovjek koji imitira Trumpa i iznimno je talentiran. Izmijenili nekoliko mailova, poslali mu tekst i dobili nazad voice over. Nismo mogli vjerovati, zvučalo je kao da Donald Trump u Bijeloj kući honorarno to radi”, kaže Siniša Mareković.

“Postoji mogućnost da se Trump skriva iz nicka i zarađuje džeparac”, dopušta on, budući da je poznato da je aktualni predsjednik SAD-a u prošlosti sam znao zvati novinare i predstavljati se kao predstojnik vlastitog ureda za odnose s javnošću pa im citirati – sebe.

“Krenulo je oko 20. siječnja kad je Nizozemska objavila prvi video. Nisu štedjeli susjede, rekli su da danski i njemački jezik uopće nisu pravi i svi su to šerali. Nakon pet dana, krenula je i prozvana Danska pa Njemačka koja je isto prozvana. ZDF je napravio svoj i pozvao sve druge države da naprave sličnu poruku, uskoro je dignuta i stranica za prikupljanja videa i oni su na neki način pokrenuli taj trend”, kazao je.

Tako je došlo i do hrvatske inačice – Mareković je u subotu ujutro poslao Šariću nacrt scenarija, kojeg je ovaj pregledao i dopunio te su ga poslali Tomcu.

“Ima preko pola milijuna pogleda na YouTubeu. Nismo očekivali ni blizu takvu popularnost, jer je to krenulo na našim profilima, mom i Šarićevom, i računali smo da će neki ljudii to šerati , ali ne da će se ovako prošitriti Europo”, kazao je. Rezultat je bio nevjerojatan trending.

“Prvi smo u Hrvatskoj, čak ispred Severine!”, pohvalio se Mareković.

Na pitanje koliko su Hrvati duhoviti po njegovom mišljenju, što se tiče šale na svoj i tuđi način.

“Želim vjerovati da se promijenila situacija i da smo sada otvoreniji sa satirom i ironijom. Prije su se svi oni koji su se našli na meti satire osjećali povrijeđenim, ne znajući da će se sutra ‘na tapetu’ naći njihovi protivnici. U satiri vrijedi pravilo da kad nekog dotaknete, onda ste na plaći drugog i uvijek ste nečiji plaćenik”, kazao je. No, pojavom brojnih satiričnih stranica i dobrih emisija, koje su na putu da postanu dobri kasnovečernji showovi, smatra da se prilično jadna situacija od prije ipak mijenja. No, od toga se još uvijek ne može živjeti u Hrvatskoj.

“Ne, ne, ne. To je na nivou hobija. Mi kad pričamo o ovome videu, mi smo to na brzinu složili i to nije sad kampanja za reklamu emisije i projekt da se od toga može zaraditi, kao i u većini slučajeva sa satirom danas – 95 posto satire u Hrvatskoj je entuzijazam. Ako uleti neki ang ili nešto sitno, to je to, ali ne može se zarađivati”, kaže on, premda mu nije jasno zašto je to tako, budući da su satira i late night showovi u inozemstvu prilično cijenjena roba.

“Često se to pitamo Šarić i ja. Nemam odgovor na to. Ne znam kako ne mogu prepoznati taj potencijal – stalno mislim da će se ne što promijeniti da će doći. Imamo puno užasno loših i nesmiješnih serija, kvazi sit-coma, koje imaju gledanost, ali zašto late-night showa nema ni u najavi, ni na horizonstu – nemam pojma”, kazao je. Iznimka je tek News Bar, koji je nakon protjerivanja s HRT-a završio u udarnom terminu N1 – a politika u Hrvatskoj je, smatra Mareković, odličan materijal za satiru.

“Znate što smo sve prošli u zadnjih desetak godina. Praktički imamo zatišja od 2, 3 mjeseca, ali onda dođe Karamarko, dođe Kerum. Vi dnevno možete napraviti nešto na temu politike”, kazao je. Po njemu je vrlo zahvalan materijal davao Tomislav Karamarko, a pogotovo Tihomir Orešković.

“Kada se on pojavio na prvoj konferenciji za medije, na kojoj se vidjelo da nije znao jezik – mislim da su svi satiričari u Hrvatskoj otvorili šampanjac”, kazao je.

Uspjeh Ive Sanadera, kao protagonista satirične stranice Ćaća se vrača, tumači u tome što je dugo žario i palio i bio nedodirljiv u medijima, da bi paljba počela tek kad je pobjegao prema Austriji. Osim toga, priča sa suđenjem Sanaderu traje i danas. Ne slaže se da je sadašnja garnitura na Markovom trgu nezahvalna za satiru, budući da su retorički umjereniji od Karamarkove, Petrovljeve i Oreškovićeve.

“Ne bih bio tako blag prema Petrovu – sa svojim nastupom jako dobar materijal za satiru i probudio je velike nade u svijetu satire. Ima tu velikih potencijala”, kazao je Mareković. Ni oporba nije ništa slabija: kada se pogleda na problem u kojem su se našli zbog falsificiranja potpisa i sada se u SDP-u “prave blesavi”.

Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa također otvara, po njemu, neslućene mogućnosti.

Upitan je i prima li prijetnje i uvrede zbog svoga rada.

“Uvreda ima na Facebooku, ali da mi je netko prijetio – ništa od toga. Ili znam granicu ili me još nisu našli”, tumači on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.