Blokirana: Ne može nastaviti studij, jer nema kreditnu

Vijesti 08. velj 201715:36 > 10. velj 2017 08:16
Pixabay

Od besplatnog studiranja do diskriminacije studentata kojima je financijski najteže - taj put je u Hrvatskoj brzo prijeđen na Pravnom fakultetu u Osijeku. Ondje nas uvjeravaju da da nisu jedini koji nameću plaćanje školarina karticom, ukoliko student ne može platiti sve odmah, ali ne navode primjere drugih fakulteta.

Javila nam se, naime, jedna studentica, koja je u blokadi, navodeći da je tražila da joj se odobri plaćanje na rate putem uplatnica, no odbijena je nakon više poslanih zamolbi. Ona nema naknadu s burze, a majka joj je u mirovini. Nije mogla upisati godinu i nastaviti studij.

Navodi da je razlog tome odluka Fakulteta iz rujna 2016., prema kojoj se školarina može plaćati na rate samo preko kreditne kartice. Ako student/ica nema kreditnu karticu, ili je nije u mogućnosti imati zbog ovrha, troškove od ukupno 6.500 kuna mora platiti odmah na žiro račun fakulteta.

“Ja se osobno nadam da ću nastaviti fakultet i upisati četvrtu godinu na jesen. Ali glavni problem je taj da će vjerovatno i na jesen Fakultet omogućavati plaćanje na rate putem kreditne kartice i to čak na 12 rata, a preko uplatnica ne. A ja kao blokirana ne mogu imati karticu, a uz to sam još i nezaposlena. I dalje volontiram u Udruzi u Sisku koja se bavi pružanjem besplatne pravne pomoći i koja nastoji pomoći građanima koji su pod ovrhom. I dalje tražim posao, ali svaki put netko drugi bude primljen”, navodi naša čitateljica D.M., studentica Pravnog fakulteta.

Dekan fakulteta Boris Bakota uputio nam je očitovanje u kojemu potvrđuje da je kartično plaćanje školarine jedina opcija za obročno plaćanje, jer fakultet ne namjerava riskirati neplaćanje rata, premda navodi da oni koji su kasnili s ratama – uplaćuju traženi iznos prije upisa sljedeće godine!

Ne plaćaju, a koriste prava

U cijelosti prenosimo očitovanje dekana:

“Pravni fakultet Sveučilšta Josipa Jurja Sttrossmayera u Osijeku od akademske 2016./2017. godine uveo je mogućnost obročnog plaćanja školarine za sve studente i studije Pravnog fakulteta Osijek putem kartica: American Ecpress, Maestro/Visa Inspire PBZ tekućeg računa (do 6 rata) te Diners (do 12 rata), o čemu su studenti pravodobno obaviješteni putem Web stranice Fakulteta.

Zaključno do akademske 2015./2016. godine studentima je na zamolbu odobravano plaćanje školarine na rate putem opće uplatnice. Plaćanje školarine isključivo putem kartice u obrocima uvedeno je zbog činjenice da pojedini studenti kojima se odobri plaćanje na rate s naznakom dospijeća svake rate, plate prvu ratu studija, a preostale dospjele rate školarine ne uplaćuju sukladno odobrenoj dinamici otplate, a u punom opsegu koriste sva studentska prava tijekom akademske godine u kojoj dug nastaje. U takvim slučajevima preostali dug otplaćuju tek prilikom upisa u sljedeću akademsku godinu, a često dug niti ne podmire u slučaju prekida studija.

Pravni fakultet Osijek vodi propisane popise prihoda po vrsti studija i programa, te utvrđuje potraživanja za školarine i druge naknade. Studentima koji nisu podmirili školarinu u zadanom roku upućuje pisanu opomenu za neplaćanje s naznakom roka u kojem je student dužan podmiriti dugovanje. Unatoč činjenici da pojedini studenti povodom opomene ne podmire svoj dug, te da je krajem akademske 2015./2016. godine evidentiran dug u velikom iznosu za dospjele a nenaplaćene školarine, Fakultet nije poduzimao daljnje zakonske mjere osiguranja naplate potraživanja, primjerice slanje opomene pred tužbu prije pokretanja ovršnog postupka, ili pokretanje ovršnog postupka.

Upravo radi prethodnih činjenica Pravni fakultet Osijek od akademske 2016./2017. godine uvodi mogućnost plaćanja na 6 ili 12 rata za sve studente, ali isključivo kartičnim putem, o čemu su studenti pravodobno obaviješteni putem web stranice Fakulteta. Takav način plaćanja je uobičajena praksa i na drugim Fakultetima, te na kraju tekuće akademske godine moći ocijeniti da li je način naplate učinkovit i treba li ga Fakultet mijenjati ili prilagođavati.

Svaka zamolba studenata se pažljivo razmotri i sve okolnosti koje se u danom slučaju mogu uzeti u obzir prilikom rješavanja zahtjeva se uzimaju u korist studenta, primjerice duljina studiranja, upisivanje godine bez ponavljanja, status izrazito uspješnog studenta i slično prije nego što se donese konačna odluka povodom zamolbe studenata”, piše dekan Bakota.

Da se može i drugačije, pokazali smo im na primjeru Sveučilišta u Rijeci, no na taj se dio upita nisu osvrnuli.

Ta odluka, među ostalim, uključuje odredncu: “Studentima slabijeg imovnog stanja plaćanje participacije u troškovima studija odobrit će se na rate po posebnoj zamolbi i uz predočenje dokaza o imovnom stanju”.

Upitali smo studenticu kako joj se čini ovo objašnjenje Pravnog fakulteta u Osijeku.

“Naravno da će Fakultet uvijek imati opravdanja za sve što oni donesu. Po tome se već vidi koliko su mislili na nas studente i da se nisu vodili materijalnim prilikama studenta i mojim ECTS bodovima, kojih imam dovoljno za upis u četvrtu godinu. Ispada da sada nisu ni biti ECTS bodovi, nego duljina studiranja, uspješnost i slično. Ja sam izvanredni student, sama pripremam ispite, što je kudikamo teže i mene jedino zanima da završim Pravni fakultet. Imam dvije godine do diplome”, navodi sudentica D.M.

O ovom slučaju, odnosno o diskriminaciji studenata najslabijeg imovinskog stanja, upitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sveučilište u Osijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.