Ministru Barišiću izglasano povjerenje, Mostovci suzdržani

Vijesti 10. velj 201708:38 > 13:01
N1

Ministar obrazovanja Pavo Barišić i dalje uživa povjerenje Hrvatskog sabora. Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 42 zastupnika, a 72 protiv. Svi Mostovci su bili suzdržani prilikom glasanja.

U Saboru u četvrtak je trajala maratonska rasprava o zahtjevu SDP-a i HNS-a za opozivom ministra Pave Barišića. Predsjednik Vlade branio je ministra obrazovanja ispred zastupnika SDP-a i HNS-a.

Tijek jučerašnje rasprave teškim optužbama na račun ministra, ali i premijera, iz minute u minutu pratili smo na OVOM LINKU.

Tijek događaja pratite na našem portalu

13:34 Branko Bačić (HDZ) kazao je novinarima u Saboru da je Barišić neopravdano napadan, a mali broj glasova (72) za ostanak Barišića protumačio je i krivim glasanjem!

“Neki su pritisnuli pogrešnu tipku. Nisu svi bili nazočni, neki su vladajući zastupnici bili na putu”, kazao je Bačić.

13:20 Most će tražiti ostavku Barišića u slučaju autoplagijata, navodi Maro Kristić iz Mosta. Na to je reagirao i potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), kazavši da su “to takve hiptetske priče da je teško o tome govoriti”.

“Uistinu je neobično da je pet ministara u Vladi iz Mosta jednoglasno podržalo Barišića, a zastupnici ne”, kazao je Reiner o suzdržanosti Mosta. Više o tome pročitajte OVDJE.

13:00Maro Kristić iz Mosta poručio je da ta stranka čeka odluku iz Augsburga o tome je li Pavo Barišić autoplagijatom došao do doktorata, što tvrdi znanstvenik Ivan Đikić

12:13 Barišiću je izglasano povjerenje zastupnika u Saboru. Za izglasavanje nepovjerenja glasovala su 42 zastupnika, a 72 protiv. Svi Mostovci su bili suzdržani prilikom glasanja. 

12:05 Nakon stanke predsjednik Sabora čita nadopunu dnevnog reda sjednice sa 16 točaka.

11:30 Slavko Goldstein gostovao je u programu N1. Govoreći o raspravi o plagijatu ministra Pave Barišića i novoj prozivci znanstvenika Ivana Đikića, kaže da je nije slušao: “Dvaput sam otvorio televizor i ugasio. Bilo mi je dosadno. Bilo mi je, ako ne smiješno, onda na granici smiješnoga da se o tome raspravlja 12 sati”.

Više pročitajte OVDJE.

10:58 Potpredsjednik Sabora, Željko Reiner, rekao je da će se o imunitetu Tomislava Sauche glasovati iza 12 sati.

10:57 “Mi u HDZ-u ne trebamo zakucati, gospodo iz SDP-a, zakucali ste se sami,” poručio je HDZ-ov Josip Borić.

10:39 SDP-ov Gordan Maras ponovio je o Tomislavu Sauchi, kojemu je MIP skinuo saborski imunitet. “SDP je jasno rekao da nam je u interesu da se slučaj što prije raščisti. Nismo za to da se vi tu postavljate kako da svi znate sve o tom slučaju. Dopustite čovjeku da se obrani. Dosta vas je danas govorilo da mu vjerujete da je nevin. Tu lešinarite i pokušavate reći nešto o nečemu što ne znate”, kazao je Gordan Maras.

Što je Maras ranije rekao o ovoj temi pročitajte OVDJE.

10:29 Stevo Culej govorio je o braniteljima, rekavši da su kopali po ranama da bi ostvarili hrvatski san. “Kaznili su sami sebe. Vukli su nas po blatu od Savske do Markova trga. Što ste radili s nama svih ovih godina? Koliko ima branitelja, dignite svoj glas. Malo vas se bori za interese branitelja. Piljite u svoje mobitele, dignite se!”, rekao je Culej, potom se obrativši SDP-ovu Bojanu Glavaševiću, čija ga je reakcija očigledno iznervirala.  “Mali Glavaševiću, ne udaraj dok ja pričam”, poručio je Culej Glavaševiću.

10:20Sabina Glasovac (SDP) upitana je vjeruje li da je Saucha kriv pa je kazala da je teško odgovoriti na pitanje te kako je važno da se istraga što prije završi. Na pitanje o skorom glasanju o povjerenju ministru obrazovanja Pavi Barišiću, kaže: “Žao mi je što je to prostala sporedna tema, slučajno ili ne”.

Više čitajte OVDJE.

10:15 Novim javnim pismom premijeru Plenkoviću oglasio se u petak znanstvenik svjetskoga glasa Ivan Đikić. ”Zamolite predsjednika Sabora RH da Sabor formira neovisni međunarodni odbor od 5 vodećih svjetskih filozofa i stručnjaka znanstvene čestitosti koji će proučiti cijeli životopis i sve slučajeve plagiranja od strane ministra Barišića, te donijeti svoje stručno mišljenje”, PIŠE ZNANSTVENIK.

Cijelo pismo donosimo na OVOM LINKU..

9:50Burna noć je bila. Tema koja bi nam trebala biti bitna poput očuvanja radnih mjesta nam prođe kroz vizir. Inina tvrtk kćer Crosco upletena je u cijeli niz afera. Jučer je izišao podatak da je preko offshore računa izvučeno 40 milijuna dolara. Mi se igramo i tužimo jedni druge dok zaboravljamo da trebamo štititi vlastite interese”, kazao je Tomislav Panenić.

9:45 Uoči početka sjednice, premijer Andrej Plenković došao je u Sabor gdje je prisustvovao sastanku s partnerima vladajuće većine. Tema sastanka bila je glasanje o povjerenju ministru Barišiću.

Premijer Plenković novinarima je na pitanje kako očekuje da će Most glasovati prilikom izglasavanja nepovjerenja Barišiću, Plenković je rekao da će s kolegama iz Mosta u Saboru imati sastanak. Dodao je da je s predsjednikom Sabora i Mosta, Božom Petrovom, razgovarao o nizu tema, o cijelom političkom danu, ali i o ovome što se aktualno događa.

9:35 Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime kluba zastupnika Mosta zboga stanja u tvrtki Crosco.

9:30 Počela je sjednica Sabora

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.