U ime obitelji protiv dodjele sredstava tjedniku Novosti

Vijesti 13. velj 201711:28 > 11:30
N1

Udruga 'U ime obitelji' danas je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije naslovljenu 'Zloupotreba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini'

Riječ je o, kako navode iz udruge, ‘zloupotrebi 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda’.

“Mi smo, s obzirom na aktualne zloupotrebe poreznih sredstava poreznih obveznika iz proračuna RH zadnjih tjedana, i kroz skandal u HAVC-u, i kroz aferu ‘dnevnice’, pripremili izvješće koje pokazuje da se sredstva namijenjena pripadnicima nacionalnih manjina zloupotrebljavaju za svrhe koje uopće nisu predviđene ni općim ni posebnim krierijima za njihovu upotrebu”, kazala je Željka Markić.

“Analizirali smo tjednik srpski Novosti, kojem je za 2016. godinu dodijeljeno 3,2 milijuna kuna. Sredstva im je dodijelo Savjet za nacionalne manjine. Na temelju općih nekih kriterija, glavni kriterij jest da se tim novcem potiče financijska potpora za ostvarivanje programa i ustanova koji doprinose očuvanju etničkog, kulturnog i jezičnog identiteta, istovremeno integricijom u društvu daju doprinos kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju Republike Hrvatske. To je osnovni opći kriterij Savjeta”, pojasnila je.

“Drugi poseban kriterij, koji je izuzetno važan, kaže da udruge i ustanove nacionalnih manjina sufinancirane preko Savjeta za nacionalne manjine za koje se utvrdi da svojim radom i aktivnostim potiču netolerantnost unutar svoje nacionalne manjine, prema drugim manjinama ili prema pripadnicima većinskom narodu, obustavit će se njihovo daljnje finanaciranje i gube pravo na prijavu programa na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od tri godine“, nastavila je Markić.

“Mi smo analizom dokazali da srpske Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, 52 broja tjednika u 8.000 primjera za 3,2 milijuna kuna, nisu radili u skladu s ovim uvjetima i očekujemo da im se zbog toga traži povrat sredstava, koja još nisu raspoređena, i da im se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u iduće tri godine”, zaključila je Markić.

Odvjetnik Krešimir Planinić naglasio je kako brojni primjeri navedeni u izvještaju koji su pripremili, ‘jasno svjedoče da tjednik Novosti ne samo da nije promicao toleranciju, za što su mu dodijeljena sredstva, nego je promicao netoleranciju prema većinskom, hrvatskom narodu’.

Planinić je naglasio kako je ‘Udruga uputila zahtjev Nacionalnom vijeću za manjine, premijeru g. Plenkoviću, predsjedniku Sabora g. Petrovu, članovima Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, članovima Nacionalnog savjeta za nacionalne manjine, DORH-u i Uredu državne revizije – zahtjev da se tjedniku Novosti Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine’.

Markić je naglasila kako ‘Vlada Republike Hrvatske imenuje dvanaest od dvadeset članova Savjeta te da Udruga očekuje brzu reakciju kako Savjeta, tako i Vlade, te postupanje prema pravilima natječaja u slučajevima promicanja netolerancije prema hrvatskome narodu i Republici Hrvatskoj te zaustavljanje zloupotrebe novca svih građana Republike Hrvatske’.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.