'U ime obitelji je jedna od najštetnijih pojava u društvu'

Vijesti 13. velj 201714:37 > 14:37
N1, PIXSELL

Udruga 'U ime obitelji' danas je ispred Sabora održala press konferenciju naziva 'Zloupotreba proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini'. Tom prilikom Željka Markić je rekla da se 'sredstva namijenjena pripadnicima nacionalnih manjina zloupotrebljavaju za svrhe koje uopće nisu predviđene ni općim ni posebnim kriterijima'.

Izdvojila je primjer tjednika Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće.

“Mi smo analizom dokazali da srpske Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, 52 broja tjednika u 8.000 primjera za 3,2 milijuna kuna, nisu radili u skladu s ovim uvjetima i očekujemo da im se zbog toga traži povrat sredstava, koja još nisu raspoređena, i da im se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u iduće tri godine”, rekla je Markić.

Za komentar o prozivkama Željke Markić i udruge U ime obitelji upitali smo i glavnog urednika tjednika Novosti, Nikolu Bajtu.

”Te optužbe su potpuo neutemeljene. Mi radimo ono što kriteriji nalažu. To je jednim dijelom i promocija temeljnih ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske. Novosti snažno zastupaju te vrijednosti. Novosti se bore netolerancije, pritisaka na manjine i za moderne vrijednosti slobodnog svijeta.

Bajto kaže kako je zanimljiva podudarnost ovog napada od strane udruge U ime obitelji koji se dogodio samo jedan dan nakon napada suzavcem na klub Super Super i pripadnike LGBT zajednice.

”Zanimljivo je primijetiti da je ovaj napad Željke Markić na tjednik srpske nacionalne manjine uslijedio samo dan nakon napada suzavcem na pripadnike LGTB populacije u klubu Super Super o čemu Markić nije hjela reći ni jedu riječ. Umjesto da osudi ovaj napad ona sutradan vrši napad na pripadnike druge manjine. Htjela bi propisivati što će srpska nacionalna manjina pisati i kako će se ti listovi uređivati. Ali tjednik Novosti prakticira slobodno, otvoreno i kritičko novinarstvo kakvom mogu pozavidjeti mnogi mediji u Hrvatskoj. Novosti su prepoznate u medijskom prostoru kao slobodan medij za koji pišu neki od najboljih hrvatskih novinara. Tekstovi koje su oni navodili nisu usmjereni vrijeđanju većinskog naroda. Jedan od tekstova je kritika vlasti prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Ono što Markić uporno radi su napadi na manjine. Njezina udruga je protekle godine najodogovornija za širenje homofobne atmosfere u hrvatkom društvu atmosfere koja je i dovela do jučerašnjeg napada u klubu Super Super”, kaže Bajto.

Upitan plaše li ih ove poruke koje je izrekla Markić Bajto kaže kako Novosti pišu o svim štetnim pojavama u društvu.

”To je i klerikalizacija i fašizacija, a jedna od najštetnijih pojava u hrvatskom društvu je Udruga u ime obitelji i ideologija koju širi. Mi smo niz puta kritički pisali o toj udruzi i Željki Markić i ima razloga da se našla i osobno prepoznata u našem kritičkom pisanju”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.