Šibenik: Više djece u bolnici zbog sumnjive prašine u bazenu

Vijesti 15. velj 201714:27 > 14:29
youtube/screenshot

Više djece zatražilo je liječnički pregled zbog teškoća s disanjem i svraba nakon što su bila izložena zasad nepoznatoj praškastoj tvari na gradskom bazenu u Šibeniku, potvrdili su u Javnoj ustanovi Športski objekti koja upravlja bazenom, te u policiji kojoj je u srijedu ujutro prijavljen taj slučaj.

“Dogodilo se to u ponedjeljak kad se u unutrašnjem dijelu bazenu pojavila nekakva čudna prašina, za koju pretpostavljamo da je došla iz ventilacijskog sustava. Djeca su se tužila na respiratorne smetnje i svrbež, pa su neka od njih zatražila i liječničku pomoć, a čim se to dogodilo obavijestili smo nadležne službe, policiju, sanitarnu inspekciju te Zavod za javno zdravstvo. Sa zanimanjem čekamo da nas izvijeste što se dogodilo”, izjavio je Andrija Španja, ravnatelj Javne ustanove Športski objekti Šibenik.

Dodao je kako su prije desetak dana na bazenu mijenjali filtere, a kada su nakon žalbi djece na svrab i teškoće s disanjem provjerili stanje tih filtera, utvrdili su da su puni bijele praškaste tvari. “Nije to nimalo ugodna situacija. U ovoj sam ustanovi već tri godine i nikada se prije to nije dogodilo”, rekao je Španja.

Prema njegovim informacijama, sva djeca koja su zatražila liječničku pomoć sada su dobro, a bazen u šibenskoj četvrti Crnica bit će zatvoren sve dok nadležne službe ne utvrde što se dogodilo. Tvrdi da je tek u srijedu od Zavoda za javno zdravstvo dobio preporuku da se voda iz bazena isprazni, a nakon te preporuke obavijestili su i policiju.

U šibensko-kninskoj Policijskoj upravi prijavu o incidentu na bazenu u Crnici zaprimili su oko 11 sati. “Nakon dojave da je u bazenu nepoznata praškasta tvar, koja je uzrokovala svrab i osip kod zasad neutvrđenog broja djece, izvijestili smo o tom događaju sve nadležne službe kako bi preuzele potrebne radnje iz njihove nadležnosti. Paralelno su u tijeku naši izvidi i očevid na mjestu događaja”, rekla je glasnogovornica Marica Kosor.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo doznaje se kako je uzorak tvari iz bazena izuzet te poslan na daljnje vještačenje u Zagreb.

Majka 10-godišnjeg dječaka koji na bazenu trenira plivanje kaže kako se on u ponedjeljak požalio da ga peku grlo, nos i jezik, a dan kasnije je od druge majke čula da njezino dijete ima iste simptome. Šibenčanku, koja je tražila da joj se identitet ne spominje, tek u utorak je trener djece obavijestio da do daljnjega neće biti treninga u bazenu, a od drugih roditelja naknadno je doznala da su neka djeca zbog izlaganja nepoznatoj štetnoj tvari na bazenu zatražila liječničku pomoć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.