Šef Udruge vjerovnika radnika Jadrana traži privatizaciju

Vijesti 15. velj 201715:18 > 15:36
Ilustracija

Predsjednik Udruge vjerovnika radnika Jadran d.d. Crikvenica, Mario Vukelić, reagirao je na današnje gostovanje predsjednika uprave tog društva Dine Manestra na N1. Traži privatizaciju tog poduzeća, odnosno uvrštavanje dionica na burzu.

Opvrgava njegove navode da se to državno turističko poduzeće uspješno izvuklo iz dugova i stečaja, koji su premašivali 700 milijuna kuna.

“Prijatelj Tomislava Sauche, predsjednik uprave hotelske tvrtke Jadran d.d. Crikvenica, Dino Manestar još nije ispunio obećanje dano u medijima da će uvrstiti dionice tvrtke na uređeno tržište zg burze početkom 2017., da 850 radnika vjerovnika može naplatiti nakon 20 godina svoje tražbine od 30.000.000 kuna. ‘Uspješna’ državna tvrtka tri godine nakon izlaska iz stečaja dužna je oko 120 milijuna kuna, više nego 1995. nakon završetka Domovinskog rata!”, navodi on, te nastavlja:

“Prema pisanju medija i izjavi predsjednika Uprave Jadrana d. d. da se politika ‘intenzivnog investiranja’ u tvrtki pokazala ispravnom, nakon uloženih 100 milijuna kuna Jadran d.d. nema niti jednog hotela moderno opremljenog sa sadržajima za cjelogodišnje poslovanje. Za dobivene kredite upisana su založna prava na Hotelu Katarina zk.ul. 2605 k.o. Selce (80 milijuna kuna), Hotelu Omorika zk.ul. 5029 k.o. Crikvenica (34 milijuna kuna) i Hotelu Esplanade zk.ul. 4100 k.o. Crikvenica (55 milijuna kuna). Ne zna se zašto Uprava društva odugovlači s uvrštenjem dionica tvrtke na uređeno transparentno tržište Zagrebačke Burze, da 850 radnika vjerovnika naplati nakon 20 godina svoje pravomoćno presuđene i u stečaju priznate tražbine. Daljnjim zaduživanjem tvrtke i dinamikom investicija mimo dinamike utvrđene Strateškim planom razvoja Jadran dd 2016. – 2025 od HTL Hoorwath ZG tvrtka bi mogla doći u veći kreditni rizik, a 850 malih dioničara bi moglo biti oštećeno kada se konačno dionice tvrtke izlistaju na ZG Burzi.

Predsjednik uprave hotelske tvrtke Jadran dd Crikvenica je na sjednici Nadzornog Odbora Jadrana d.d. održanoj 25. kolovoza 2016. dobio suglasnost za investicijski ciklus od 83 milijuna kuna, koji će obuhvatiti šest objekata, čija realizacija će ovisiti o brzini ishodovanja potrebnih dozvola, te modelima financiranja, kako je objavljeno u medijima (HINA). Također, prema istom izvoru na toj sjednici Nadzornog Odbora Uprava društva je izvijestila Nadzorni Odbor i o započetoj proceduri dokapitalizacije tvrtke, kojom će Jadran d.d. pokušati privući kapital investitora za realizaciju investicijskog plana teškog više od 300 milijuna kuna, iako je na snazi još uvijek Odluka Vlade RH o početku procesa privatizacije Jadran d.d., koji je trebao ići u prodaju na javnom natječaju u mjesecu svibnju 2016. zajedno s hotelskom tvrtkom Imperial d.d. Rab, ali je navodno zbog neriješenih imovinsko-pravnih sporova proces privatizacije tvrtke tada bio zaustavljen, pa nije jasno tko je ovlašten da odlučuje o modelu privatizacije Jadrana d.d., Vlada RH, Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo turizma, Nadzorni odbor ili Predsjednik Uprave društva?”, navodi on u reagiranju.

U prilogu nam je dostavio i izjavu za medije udruge vjerovnika iz prosinca 2016. te njihov dopis Vladi Andreja Plenkovića i Upravi poduzeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.