U dvije godine mandata više propusta nego dobrih poteza

Vijesti 15. velj 201718:25 > 18:37
Davor Puklavec/PIXSELL

Dvije godine mandata Kolinde Grabar Kitarović, slažu se analitičari, ipak su više obilježili propusti, nego dobri potezi.

“Bit ću predsjednica svih Hrvata, štitit ću sve skupine, Hrvatice i Hrvati vi ste mi pokazali povjerenje i vama ću polagati račune.”

Tako je Kolinda Grabar Kitarović govorila na inauguraciji. Dvije godine kasnije – mnoga od obećanja nisu ostvarena. Preselila se u Visoku nije, mladi i dalje odlaze. Njezin savjetnik Mate Granić ju opravdava.

“Ne može se reći niti za jedno od predizbornih obećanja da se ne radi intenzivno i ozbiljno u tom pravcu i da nema rezultata. Jedno je bilo preseljenje, ona je to dala stručnjacima, a sama odluka je na Vladi. Ona će je poštivati, kakva god bila”, komentira Granić.

Prije dvije godine na inauguraciji mnogi su gosti izazvali zgražanje javnosti, jedan od njih i Tomislav Merčep koji je nedavno pravomoćno osuđen zbog ratnog zločina – Inicijativa mladih zato sada traži ispriku predsjednice.

“U tom vremenu – prijelazne administracije – sasvim sigurno je da predsjednica nije kontrolirala sve što se događalo na Markovu trgu. Niti je mogla. Ona se koncentrirala na svoj govor i sami smo čuli da je on bio itekako širok. U tom trenutku prijelazne administracije sigurno je da se predsjednica nije koncentrirala na takve stvari. Merčep je pravomoćno osuđen i o tome nemao što govoriti”, ističe Granić.

Gafovi i propusti jedan za drugim nizali su se na Pantovčaku. Za neke je odgovoran, smatra pofesorica političke komunikacije Nikolina Borčić – sam ured. Još je rano za cijelokupnu prosudbu, kaže, ali u nekim situacijama trebali su reagirati i brže i spretnije. Kao primjerice kad su počela pitanja za put u Ameriku.

“Ja ne ulazim u njene motive, to je dio mainstream HDZ-ove vlade, a to je napravila i u slučaju migrantske krize”, kaže analitičar Ivan Rimac.

Vasnjkopolitički odnosi su isti kao i prije, ocijenjuje Rimac, a kao najboljim potez predsjednice ističe konzultacije nakon izbora i tranziciju vlasti sa SDP-ove koalicije na onu Mosta i HDZ-a.

“Tada je bila faktor stabilnosti u neizvjesnom razdoblju”, zaključuje Rimac.

Uspavano, s reakcijama tek nakon medijskih prozivki – tako su Ivanu Rimcu izgledale prve dvije godine mandata. No, u njima je sasvim sigurno, dodaje Borčić, uvela i nove elemente političke komunikacije na koju javnost nije navikla.

Više pogledajte u prilogu Vanja Kranic.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.