'Rafaelić je dobro rješenje, njegove teme su mi bliske'

Vijesti 17. velj 201713:02 > 13:18
N1

Nakon ostavke Hrvoja Hribara s čela Hrvatskog audiovizualnog centra, v.d. ravnateljem HAVC-a imenovan je Daniel Rafaelić. Što misli o Rafaeliću i tko bi trebao biti na čelu HAVC-a komentirao je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, koji je bio jedan od "najglasnijih" kada su u pitanju bili HAVC i Hribar.

“O budućem ravnatelju ne mogu suditi ja, znamo po proceduri kako se imenuje ravnatelj HAVC-a. Rafaelića poznajem preko rada i teme kojima se bavio, koje su mi bile bliske i poznate. U ovom trenutku on je sigurno dobro rješenje, no o konačnom će se odlučivati po proceduri”, rekao je Hasanbegović naglasivši da je dosad težište bilo na jednoj osobi što je omogućilo različite nedostatke koji su pak omogućili situaciju koju on nazviva “stvaranje klijentelističko-interesne mreže”.

Vjeruje da su se stekli uvjeti da se provede staložena javna rasprava u kojoj će sudjelovati svi akteri kako bi se došlo do stanovite bilance “kako bi se HAVC unaprijedio a ne demontirao što se njemu pripisivalo”.

Uvode se kriteriji, ne državni komesarijat

“Niti jedna osoba u ovoj zemlji se ne može poistovjetiti s ustanovom kojoj je na čelu. Gospodin Hrvoje Hribar nije sinonim niti za HAVC niti za sustav niti za filmsku umjetnost. Jedna osoba ne može pretendirati na monopol niti biti izuzeta od svoje odgovornosti”, kazao je Hasanbegović te objasnio nalaz revizije:

“Revizija nije pretendirala da bi Ministarstvo kulture trebalo ekskluzivno postavljati mjerila za dodjelu sredstava, već na samu činjenicu da mora postojati kriterij. Bilo koja redistribucija novca poreznih obveznika traži određene, jasne, svima dostupne kriterije. Ne radi se o uvođenju državnog komesarijata, nego o uvođenju kriterija.”

Podsjetimo, u reviziji je, uz ostalo, navedeno kako je tijekom 2015. ravnatelj Hrvoje Hribar raspolagao sredstvima na temelju zaključenih ugovora, u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti osnivača, Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. 

Također, Financijski plan Centra ne sadrži prihode iskazane po vrstama, rashode i izdatke predviđene za trogodišnje razdoblje, te obrazloženje prijedloga financijskog plana i nije sastavljen u skladu sa Zakonom o proračunu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.