Da nisam otišao, probudio bih se s konjskom glavom u krevetu

Vijesti 19. velj 201715:03 > 15:06
Zarko Basic/PIXSELL

Donedavni čelnik Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar gostujući u Nedjeljom u dva rekao je kako je nalaz revizije tendenziciozan, neprincipijelan, cenzorski i zastrašujući.

”Morao sam dati ostavku jer ću se jednog dana probuditi s konjskom glavom u krevetu ili će mi netko nešto podmednuti u auto. Država gubi kontrolu nad procesima – dozvoljava da huškačka politika ide dalje’, rekao je Hribar.

”Državna revizija govori glasom autoriteta. Hrvatsko-audiovizualno vijeće odlučuje o sredstvima. Postoji mehanizam nadgledanja troškova. Revizija je pobrkala lončiće i zato je Europa strašno uznemirena”, rekao je Hribar.

”Državna revizija nije božanski sud”, istaknuo je. Rekao je kako nije lako imati ovoliku količinu mržnje i agresije oko sebe, piše HRT.

”HAVC je napravljen upravo zbog toga da Ministarstvo ne donosi odluke o programskom poslovanju. Naglasio je da HAVC nikad nije izdao ni jedan nalog bez pravovaljanog naloga ili ugovora”.

”Mogu se samo ispričati što nisam bio bezobrazniji prema Ministarstvu kulture”, rekao je među ostalim.

Iznio je iznimno teške optužbe na račun bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je uporno ukazivao na netransparentno poslovanje HAVC-a. Uvreda i optužbi nije bila pošteđena ni jedna od naših najboljih redateljica Ivona Juka, također Hribarova kritičarka. Naime, ona već godinama poziva na to da se provjeri kome se dodjeljuju i po kojim kriterijima sredstva HAVC-a.

Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata koja je podnijela nekoliko prijava protiv njega zbog načina na koji je dodijeljivao novac poreznih obveznika nazvao je “paragrupicom”.

Na pitanje kako to da je Nukleus film – koji je producirao film 15 minuta – masakr u Dvoru, a za koji je utvrđeno da činjenično neutemeljeno prikazuje da je hrvatska vojska počinila zločin u Dvoru na Uni – ponovno dobio sredstva na natječaju, Hribar je rekao kako je to normalno.

”Čim su vratili 250 tisuća kuna koje smo im dodijelili za taj film, mogli su sudjelovati na novom natječaju”, tvrdio je Hribar, usprkos Stankovićevom inzistiranju da je to u suprotnosti s pravilnikom HAVC-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.