Svjetski mediji se raspisali o maršu crnokošuljaša u Zagrebu

Vijesti 28. velj 201707:08 > 07:14
N1

Ekstremni desničari, koji su u nedjelju marširali središtem Zagreba, dospjeli su i u strane medije.

Prenijeli su ih, naime, američki mediji Buzzfeed te agencija Associated Press.

Buzzfeed je tako tekst napisao pod naslovom: “Neonacisti mahali američkom zastavom i zakleli se Trumpu”.

U tekstu, koji je podnaslovljen “Stvari koje nisu dobre”, opisuju nedjeljni događaj na Trgu bana Jelačića. Spomenuli su i opisali američku, hrvatsku i zastavu neonacističkog NPD-a, koje su se u nedjelju vijorile središtem Zagreba. Spomenuli su i da je američko veleposlanstvo oštro osudilo ekstremno-desničarski marš.

Također, citirajući Associated Press, navode kako je grupa neonacista izvikivala slogane koji podupiru nacistički ustaški režim, koji je “ubio desetke tisuća Židova, Srba, Roma i antifašista u koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.” U svom navodu su se referirali na urlanje “Za dom spremni” Keleminca i njegovog A-HSP-a.

U istom kontekstu spominju i Šešelja i njegove radikale.  Napisali su kako Hrvatska nije jedina balkanska država u kojoj ekstremno desničarske stranke podržavaju Trumpa. Podsjetili su kako je prošle godine i ratni zločinac Šešelj već vodio sličnu paradu, podržavajući Trumpa.

 Associated Press je spomenuo i morbidne naljepnice iz Vukovara koje su ovih dana dodatno sramotile Hrvatsku. Upozorili su kako su u Hrvatskoj nacionalizam i desničarenje u porastu, posebno prema Srbima, prenosi Index.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.