"15 minuta – Masakr u Dvoru" opet dostupan na internetu

Vijesti 01. ožu 201717:32 > 17:47
Screenshot Dailymotion

Dokumentarni film "15 minuta - Masakr u Dvoru" danskih redatelja Georga Larsena i Kaspera Vedesmanda trenutno je dostupan na Dailymotionu, javio je Forum.tm.

Mala je vjerojatnost da će se ondje zadržati dulje vrijeme, budući da je već više puta i to vrlo brzo zbog autorskih prava uklonjen s YouTubea.

Zbog ovog je filma, podsjetimo, počelo osporavanje rada Hrvatskog audiovizualnog centra početkom prošle godine, a prva žrtva tog napada dijela braniteljskih udruga – predvođenih medicinskom sestrom Zoricom Gregurić iz Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, povjesničarom Josipom Jurčevićem, kojima se pridružio i zastupnik Željko Glasnović – bio je novinar HRT-a Saša Kosanović, koji je bio fikser danskim producentima pa je zbog toga dobio otkaz.

Ipak, film nikada nije prikazan u hrvatskim medijima, kako bi građani sami prosudili jesu li optužbe protiv Kosanovića, HAVC-a te hrvatskog koproducenta Nukleus filma utemeljene. Oni su od strane gore navedenih pojedinaca i udruga ispred kojih nastupaju, ukratko rečeno, optuženi za velikosprsku propagandu i kriminalizaciju Domovinskog rada. Gledala ga je tek nekolicina građana, koji su ga stigli vidjeti prije uklanjanja zbog autorskih prava. Trenutno je dostupan na OVOM linku.

“Film se bavi moralnom odgovornošću UN-a i danskih vojnika i zapovjednika, a ne počiniteljima zločina. Naravno, ne bih imao ništa protiv da se autor bavio isključivo počiniteljima zločina, ali bi to trebao biti dobro upućen čovjek. Meni je bilo drago da u Danskoj postoji svijest o tome da su njihovi zapovjednici i vojnici, zbog međunarodnih okolnosti, uvučeni u nešto duboko nemoralno i da je to ostavilo dubok trag u njima i u javnosti. Film je trebao na suočavanje s prošlošću natjerati upravo dansko društvo; barem sam ga ja tako doživio. Treba reći da je zapovjedništvo snaga UN-a vojnicima na terenu strogo zabranilo miješanje u sukobe između zaraćenih strana. Međutim, to nimalo nije olakšalo situaciju vojnicima koji su gledali kako se psi rata gladni krvi približavaju školi i dok su ih oni držali na nišanu ubijaju nesretne ljude. Bili su udaljeni nekoliko desetaka metara, tražili su da pucaju i obrane civile koji su se tamo sklonili računajući na njihovu zaštitu, ali im je glavni lik u filmu, zapovjednik Holm, zabranio da pucaju. Takve su bile njegove direktive”, izjavio je Saša Kosanović za Autograf ovih dana.

Na pitanje zašto se onda digla hajka, on odgovara:

“Hajka se digla iz dva razloga. Jedan je vječan, a on proizlazi iz jednostavne činjenice da u hrvatskom društvu postoje snage koje igraju ulogu ideološke i moralne policije pokušavajući kontrolirati nečije misli i djela, čuvajući ideju o ratu 90-ih kao isključivo velikosrpskoj agresiji u kojoj su žrtve Hrvati, a zločinci Srbi. Sve što se ne uklapa u tu priču, a bilo kakvo kopanje po toj priči svakako se u nju ne uklapa, za njih je izdaja nacionalnih interesa. Drugi razlog je financijski. Naime, oni koji bukače i nacionaliste, koji su prvi graknuli na ovaj film, guraju u prve redove idu u drugom ešalonu i osvajaju institucije poput HAVC-a. Tamo su milijuni kuna kojima oni žele raspolagati. Stvari su jednostavne i sve je jasno”, naveo je Kosanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.