Vrdoljak o plinu: Na ćupriji dobiješ, na mostu izgubiš

Vijesti 01. ožu 201719:07 > 19:17
N1

Odluka da se cijena plina neće mijenjati usprkos djelomičnoj liberalizaciji tržišta danas je napokon i pojašnjenja. Razlika će se pokriti snižavanjem cijena transporta. Vlada je tako izbjegla poskupljenje plina uoči lokalnih izbora, no ova mjera vrijedit će samo godinu dana. 1. travnja 2017. godine slijedi potpuna liberalizacija tržišta.

Unaprijed je bilo jasno da će vlada donijeti, u najmanju ruku, političku odluku i poskupljenje prebaciti na sudionike u dobavnom lancu.

”Na primjeru transportnih stavki koje su najveće u Europi našli smo uštedu od 20-ak posto te tako u gospodarstvo ubrizgali 95 milijuna kuna”, rekao je Ante Čikotić, državni tajnik za energetiku te dodao kako će se na taj način samo Petrokemiji troškovi smanjiti za 25 milijuna kuna.

Oporba pak prigovara. Ivan Vrdoljak je taj koji danima najavljuje da će zbog nesposobnosti Mosta cijene električne energije i plina ići gore. Sad opet odapinje, ponovno prema Mostu.

”Na ćupriji dobiješ, na mostu izgubiš. Ako su najavili da će liberalizirati a onda već nakon 15 dana kažu da ne žele tržišne cijene, onda će to negdje građani platiti, samo je pitanje gdje”, smatra Vrdoljak.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.