"Ustavni sud bi zabranio referendum o zabrani pobačaja"

Vijesti 02. ožu 201721:15 > 21:18
N1

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je mogućnost održavanja referenduma i donošenja zakona o zabrani pobačaja.

Gost Dnevnika Nove TV u četvrtak je bio Miroslav Šeparović koji je odražavanje referneduma nazvao hipotetskim pitanjem na koje je teško odgovoriti.

“Načelno govoreći, ukoliko bi se referendum organizirao po ovom pitanju o kojem je Ustavni sud odlučio, dakle u smislu zakonske zabrane prekida trudnoće, pretpostavka je da bi takav referendum bio zabranjen”, rekao je Šeparović.

Što se tiče donošenja novog zakona o zabrani pobačaja Šeparović je rekao kako je to u teoriji moguće ali ne vjeruje da bi Hrvatski sabor to napravio jer bi to bilo izravno suprotstavljanje odluci Ustavnog suda.

“Pravne i fizičke osobe dužne su poštivati odluku Ustavnog suda. To bi bilo protuustavno ponašanje, ne vjerujem da bi Sabor to učinio. Ako bi ipak to učinio Ustavni sud bi ponovo morao o tome odlučivati, bilo na prijedlog, bilo po službenoj dužnosti”, rekao je Šeparović.

Može li se odluka Ustavnog suda osporavati, primjerice pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu?

“Ovakvu odluku ne može nitko osporavati jer je ovo takozvana apstraktna kontrola zakona. Ono što se može osporavati su pojedinačne odluke sudova, pa i Ustavnog suda, ukoliko bi se u nekim slučajevima odlučivalo o prekidu trudnoće, dakle o pojedinačnim stvarima. Ali ovo rješenje koje je Ustavni sud danas donio ne može se oporavati”, rekao pojasnio je Šeparović.

Na pitanje zašto se čekalo čak 24 godine na ovu odluku Šeparović navodi da za to postoji više razloga.

“Moje je mišljenje da se ocijenilo da situacija u društvu nije bila sazrela za tako nešto, a možda nije bilo ni hrabrosti. Svojim kolegicama i kolegama na Sudu bih htio čestitati na tome što smo svi zajedno smogli snage da konačno ovo teško svjetonazorsko pitanje riješimo i mislim da smo donijeli pravičnu odluku”, pojasnio je Šeparović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.