'Zaključali su nas da se ne možemo žaliti predsjednici'

Vijesti 04. ožu 201709:51 > 10:00
Predsjednica.hr

Uprava tvornice Orljava zadržala je žene u pogonu dok je Kolinda Grabar Kitarović obilazila kaznionicu Požega. Radnice su htjele vidjeti predsjednicu, ali kažu kako im nisu dali da dođu blizu nje.

2Htjeli smo predsjednici reći da nam prekovremeni sati nisu plaćeni godinu i pol. Htjeli smo je upozoriti da smo tek sada dobili plaće za prosinac. Ali to su nam zabranili”, kažu radnice tvornice za 24sata.

To je posljednja veća tekstilne tvornice u potpunom vlasništvu države. Predsjednica je u četvrtak ujutro prolazila pored njihovih pogona koji se nalaze u sklopu kaznionice u Požegi. Nije ni znala da je radnice žele vidjeti, inače bi se sigurno sastala s njima, kažu njeni suradnici. Iako je to neobično za jednu tvornicu, Orljavin pogon je od vremena socijalizma vezan za kaznionicu.

“Dvoja vrata su uvijek bila otvorena. Malo prije nego što će Kolinda doći, došla je šefica i rekla je da se vrata moraju zaključati. Sve nas je otjerala, mada smo htjele vidjeti predsjednicu i mahnuti joj. Gledali smo je s gornjega kata poput osuđenica. Ako je pomislila da izdržavamo kaznu, onda je i u pravu jer ovo kako radimo i kako smo nagrađene malo je bolje od kazne”, kazala im je jedna od 350 radnica. Direktor Luka Balenović tvrdi da su to zli jezici – predsjednica je dolazila van protokola i to u vrijeme gableca u tvornici.

“Samo smo ih zamolili da u vrijeme gableca ne budu na toj strani pogona”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.