'Janica Kostelić je fasada, čeka je sudbina Davora Šukera'

Vijesti 05. ožu 201709:12 > 09:12
N1

Gosti Točke na tjedan bili su kolege novinari Antonio Zavada i Sanjin Španović koji su komentirali situaciju u Hrvatskom nogometnom savezu, odnosno problem Zakona o sportu.

Je li ovo prvi pravi test za Janicu Kostelić, šeficu Državnog ureda za sport? Ona zasad šuti, ne javlja se, ništa ne komentira.

“Ona ne zna materiju problema, ne shvaća koliki je to problem i koliko je to problem uoči samih lokalnih izbora. Ona je došla kao fasada, a prijeti joj sudbina Davora Šukera. Vrhunski sportaš, a nakon sporta, u politici…”, smatra Španović.

U ovom trenutku ona je zapravo prva nadležna za sport u državi i morat će pripremati novi Zakon o sportu. Zavada veli da joj je premijer dao fino razdoblje da izbjegne goruće problume.

“Premijer govori o trećem ili četvrtom kvartalu, to je poprilično daleko. Janica Kostelić do tada neće morati ništa konkretno reći. Sve ovo što se sada događa trajat će do lokalnih izbora, a onda opet pasti u drugi ili treći plan.”

Idući nas tjedan čeka skupština HNS-a pa utakmica reprezentacije protiv Ukrajine. Opet se priča o mogućim ispadima i incidentima, a vlasti se pripremaju na utakmicu visokog rizika.

Čeka nas skupština HNS-a idući tjedan, pa utakmica reprezentacije protiv ukrajine. Mogu li se očekivati neki ispadi, incidenti na utakmici? Vlasti se pripremaju na utakmicu visokog rizika.

Što se same skuštine tiče, Španović je mišljenja da će se tamo opet govoriti o uspješnim rezultatima i uspjesima reprezentacije, a ne o onome što je suštinski važno. Istaknuo je i da je zanimljivo da na utakmici protiv Ukrajine neće biti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

A upravo se predsjednicu, do prije samo mjesec i pol dana, smatralo glavnom političkom zaštitnicom vrhuške HNS-a. Danas je ona protiv, a premijer Andrej Plenković podržava nogometno vodstvo.

“To je jako teško reći, govori se tko koga štiti. Sukob Mosta i HDZ-a tu zapravo ne postoji. Oni su zakonodavci, izvršna vlast i tu se ne mijenja ništa. Premijer vodi politiku kao i do sada, da sve ide svojim tokom, da se umrtvi”, rekao je Zavada, a nadopunio ga je Španović:

“Sugovornici mi govore da će premijer shvatiti koji je to problem tek nakon utakmice s Ukrajinom. Mostovi ministri pišu priopćenje da traže ostavku HNS-a, a drugi dan dolazi vrh HNS-a na sastanak na kojem sjedi i Mostov ministar Vlaho Orepić.”

Zavada tvrdi ta ovo za Most očito nije toliko važna tema koliko je pokušavaju prikazati.

“Most je pripremao teren za ovo, penal u Vinkovcima ih je samo ubrzao. Oni idu u Dalmaciji da tu temu dignu za lokalne izbore s HDZ-om”, dodaje Španović, a kao glavni problem je istaknuo činjenicu što Zakon o sportu već postoji, a ne provodi se.

“To je direktna odgovornost Državnog ureda za sport. Zakon se ne provodi! Nije pitanje kada će se promijeniti, nego provoditi. Premijer je održao sastanak sa Šukerom ne da spasi Šukera, nego da spasi sebe. Većina ljudi u vodstvu HNS-a su HDZ-ovi lokalni šerifi. Premijeru ne treba novi sukob s tim ljudima uoči lokalnih izbora.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.