Hoće li demografska mjera biti i neradna nedjelja?

Vijesti 05. ožu 201718:16 > 18:23
N1

Hoće li demografska mjera biti i neradna nedjelja? Prva je nedjelja u mjesecu ožujku, dan kad sve europske inicijative koje se zauzimaju za neradnu nedjelju podsjećaju na svoje zahtjeve. Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju rekao je za N1 da već 2017. kreće prijedlog izmjene zakona koji bi djelomično ograničio rad nedjeljom.

Kako je raditi nedjeljom već 10 godina zna i Zagrepčanka Diana Mikloška.

“A čujte i nedjeljom nekom treba kruh. I nedjeljom nekom treba pecivo. I nedjeljom bi netko nešto pojeo, neki kolač, jer nije stigao spremiti tijekom tjedna”, kaže Diana.

Težak je život pekara. Čak i nedjeljom rade od zore pa gotovo do ponoći.

Na pitanje bi li više voljela biti doma nedjeljom, smijući se odgovara: “Da, mi smo na kraju balade, više ovdje nego doma.”

Incijativu za ograničenje rada nedjeljom ponovno je pokrenula Hrvatska biskupska konferencija.

“Dakle kad je recimo majka slobodna, a djeca su u školi, kad će se oni naći? Zato je nedjelja potrebna kao taj neradni dan u kojem će se obitelj naći, sastati i biti skupa. To je, čini mi se, itekako važno za jedno zdravo društvo”, kaže Zvonimir Ancić iz Hrvatske biskupske konferencije.

Poslodavci pak ističu da Hrvatska kao turistička zemlja treba imati otvorene trgovine nedjeljom. Ideja o bilo kakvom ograničenju rada mrska je i trgovačkim centrima. Zato kompromisno rješenje imaju oni koji ih posjećuju.

‘U RH radnik može raditi 365 dana u godini’

Zabranu rada nedjeljom podržava i Sindikat trgovine Hrvatske.

“I u onim zemljama gdje je dozvoljen rad nedjeljom postoje mehanizmi zaštite radnika, a kod nas nažalost toga nema. Jer u Hrvatskoj radnik može raditi 365 dana u godini, od 0 do 24 sata u trgovini, a to je nedopustivo”, kaže Zlatica Štulić, Sindikat trgovine Hrvatske.

Hrvatske vlade rad nedjeljom su već pokušavale zabraniti, no Ustavni sud takve je odluke dosad ukidao. I vladajući i oporba danas su podijeljeni.

“Ja sam definitivno za to da se rad nedjeljom ograniči, da se puno bolje plati ljudima koji rade nedjeljom, a onda se može razmišljati da se ide čak i u smjeru zabrane rada nedjeljom”, kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

“Znači ne treba meni država niti Crkva govoriti kada ću provoditi vrijeme sa svojom obitelji. Ja bih to gledao više iz perspektive radnika koji rade u trgovini. U tom smislu bih podržao”, kaže Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

Iz Ministarstva demografije najavljuju kako će postepeno ići prema ograničenju rada nedjeljom.

“Slovenija ima 10 radnih nedjelja, pa u tom smjeru da li bi mi postepeno smanjivali, evo naći ćemo neki zajednički model, nadam se s poslodavcima, kaže Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije.

Nedjeljom mora raditi više od 35 posto radnika zbog čega se Hrvatska po tom pitanju smjestila u sami europski vrh.

Više pogledajte u prilogu Elvira Mešanovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.