"Vešeraj za novac": Nema kuću ni tri godine nakon poplava!

Vijesti 06. ožu 201715:39 > 15:51
N1

Uskoro će se navršiti tri godine od katastrofalne poplave 2014. godine. Gunja, Rajevo selo i Račinovci su među selima koja su prošla najgore, a stanovnici tih mjesta pate i danas - zbog loše gradnje, odnosno obnove kuća upropaštenih poplavom.

Antun Tetković iz Račinovaca gostovao je u studiju N1 i ispričao nam do kakvih je nepravilnosti došlo prilikom gradnje kuća, koje je financirala Vlada uz pomoć Europske unije. On i njegovi suseljani angažirali su sudskoga vještaka, koji je napravio uvid u projekt i u stanje na terenu te utvrdio – desetke nepravilnosti.

Budući da je projekt obnove koštao dvije milijarde kuna, upitan je za početak kako je zadovoljan obnovom vlastite kuće.

“Mi nismo uopće zadovoljni. To je kuća sad u poodmakloj gradnji, pri kraju je, ali nije funkcionalna. Svi pričaju da imamo lijepu kuću, ali mi ne možemo u njoj živjeti”, kazao je.

Septička jama se ispumpava “nakon svake kiše”

Na pitanje što je među najvećim problemima, na prvo mjesto stavlja sanitarni čvor.

“Jame su izgrađene, ali su nefunkcionalne. Apsorbiraju vodu iz okoline i nakon svake kiše moramo ispumpavati jame. A to je veliki trošak. One nisu izolirane”, kazao je Tetković.

Izolacija i materijali, koji su trebali biti prve klase, vjerojatno to nisu, kaže on.

“To vjerojatno nije istina. Izolacijom na kući smo donekle zadovoljni. Imali smo primjedbe na materijale i postavjanje na krovne konstrukcije prema tavanu. Tu je izvođač radova uskratio dio građevnog materijala u visini od pet centimetara, po cijeloj površini tavana i mi smo to bili dužni prijaviti nadzornim organima”, kazao je.

Što ste uopće htjeli?

Inspekcija je izašla na teren tek u poodmakloj fazi gradnje, požalio se.

“Tek nakon svih naših pritužbi i patnji, to je organizirao APN i Ministarstvo graditeljstva te izvođač radova. Pitali su nas što bismo mi uopće htjeli, mi smo dobili kuću, u odnosu na onu kakvu smo imali prije”, kazao je.

‘Neke firme koje su izvodile radove zapravo vešeraji za pranje novca’

Na pitanje sumnjaju li na građevinski kriminal, kaže da se na to može posumnjati s obzriom na nacrte koje su mještani pribavili teškom mukom.

Budući da su tvrtke dobivale ove poslove obnove, bez da su uopće imale u posjedu ikakve storjeve ili ljudstvo za izgradnju te su uzimale podizvođače. Tetković je upitan smatra li da se radi o nesmotrenosti ili namjernom uzimanju novca od obnove.

“Ja osobno smatram da su neke firme koje su izvodile radove zapravo vešeraji za pranje novca. Iskreno rečeno. Neke firme ne bi prema natječaju nisu trebale dobiti takve poslove, jer nisu kompletni. Oni se obično javljaju kao kooperanti. Na našoj kući je bila tablu, koja se prenosila na tri kuće – firma Suhomont iz Vinkovaca je radila te radove”, kazao je.

Upitan je živi li u kući koja mu je izgrađena.

“Ne. Nismo htjeli ni useliti ni potpisati. Ta kuća bilježi enormne troškove – oko 1,6 milijuna kuna, a ona ne vrijedi više od 400, 450 tisuća kuna, vjerujte mi”, kazao je.

“Susjed do mene ima problem što je kuća pogrešno postavljena na zemljište, dijelom mu kuća prelazi na susjednu, i ne može se postaviti izolacijski materijal. Čovjek je stanovao u toj kući i to nije u redu, jer to nije riješeno i u sporu je”, kazao je.

Različiti projekti – morao dignuti kredit da imao gdje živjeti

Pojedini su stanovnici dizali kredite da bi mogli sanirati ono što je već trebalo biti sanirano.

“Mi smo za dvorišnu kuću u kojoj stanemo digli 50 tisuća kuna kredita da bismo imali gdje stanovati. Nisu ni pokušali to urediti. Imam prijavljen OPG i već treću godinu ne mogu raditi normalno”, izjavio je gost.

Stanovnici su prihvatili jedan projekt, ali je izvođač samovoljno promijenio projekt.

“Ponudio nam je jedan projekt i onda dođe na teren i radi po svom”, kazao je.

Dimnjak ne radi – ne mogu koristiti ni plinski šporet

Na pitanje jesu li uočene nepravilnosti kod kvalitete materijala, navodi da su stanovnici zakinuti za tavanski prostor.

“Ista kuća istih dimenzija ima krovni prostor u koji stanem i ima pristup dimnjaku, kakav kod mene nema. Moram ležeći se kretati – to je prostor visok kao ovaj stol. Ne mogu pristupiti dimnjaku, koji je ionako nefunkcionalan i to je jedan od razloga zašto nismo htjeli potpisati da prihvaćamo tu kuću. To je opasno, taj dimnjak nema ventilaciju koju bi trebao sadržavati. Mi u toj kući ne smijemo ložiti, ne smijemo koristiti plinski šporet”, kazao je.

“Radio sam dugo u građevinarstvu i dugo sam proveo u toj djelatnosti, zato i volim zaviriti u to. Radio sam u Geotehnici, bio sam na nizu velikih objekata i nešto sam naučio u životu”, objašava.

‘Netko je bilježio veliki novac na naš konto’

Obratio se, kaže, gotovo svima u vertikali – od Ministarstva graditeljstva pa na niže, odnosno nadzornika do kontrolora u IGH u Osijeku.

“Od Ministarstva nikad nismo dobili pisani odgovor. Pisali smo i ministru Lovri Kuščeviću“, kazao je.

Ni drugi mještani nisu prošli puno bolje, navodi on, dodajući da su gnjevni na izvođača radova, jer svaka kuća ima nekakav problem.

“Ali nakon stanovitog vremena to jednostavno progutaju i potpišu da uđu u kuću, a to nije u redu. Zašto bi netko bilježio veliki novac na naš konto, a ja nisam dobio ono što nam je država rekla dati?”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.