'Kako će nakon pressice premijer doći u DORH i dati iskaz?!'

Vijesti 07. ožu 201711:45 > 11:47
N1

SDP-ovi Peđa Grbin, Arsen Bauk, Orsat Miljenić i Ranko Ostojić održali su u Saboru konferenciju za medije povodom jučerašnje zajedničke pressice premijera Andreja Plenkovića i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana vezane uz aferu Dnevnice.

“Na sutrašnjoj sjednici Odbora za pravosuđe postavit ćemo pitanja glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu vezana za jučerašnju konferenciju za medije s premijerom Andrejom Plenkovićem. Na dnevnom redu je točka o neovisnosti rada državnog odvjetništva. Puno je veći problem onoga tko je zvao državnog odvjetnika i onoga tko ga je doveo u takvu poziciju i uzeo si za pravo da mimo Ustava nalaže DORH-u kako postupiti. Cvitan je trebao odbiti sudjelovati na konferenciji, no to ćemo mu sutra sve postaviti na Odboru”, kazao je Grbin.

“Plenković je dvaput prekršio Ustav. Ponio se kao istražitelj, sudac i, što je najgore, kao tiranin koji si dopušta nalagati državnom odvjetniku provođenje radnji. DORH je neovisno pravosudno tijelo”, dodao je Grbin.

Sumnjate li da je premijer govorio istinu kad je rekao da je ‘provodio’ istragu?

“Iz svega što nam je trenutno javno dostupno, što konferencija inzistira s izlaskom informacija u medijima držim da postoji puno pitanja koja zahtjevaju jasne odgovore. Kvalifikaciju da laže u ovom trenutku nisam spreman izreći.”

Što ako vam ne odgovori na pitanja?

“Ukoliko ne odgovori na raspolaganju su nam razni mehanizmi. Obraćanje predsjedniku Sabora, potencijalna rasprava… Ovo je situacija gdje je moguće govoriti i o interpelaciji pa i pokretanje određenih istraga. U svakom slučaju iskoristit ćemo sve što nam je na raspolaganju kako bismo saznali istinu o postupanju predsjednika Vlade.”

Izvješća DORH-a za 2015. i 2016. nisu usvojena. Smatrate da je to razlog zajedničke konferencije?

“Ne bih se u to upuštao. Sutra imamo zatvorenu sjednicu koja će se ticati upravo postupanja rada DORH-a, odnosno potencijalnih utjecaja na njegov rad. Premijer se jučer postavio iznad drugih tijela vlasti. Ustav i trodioba vlasti su jasni i svatko ih mora poštivati, a najprije političari. Kako će nakon jučerašnje pressice premijer doći u DORH dati iskaz? Sam se javiti, dobiti poziv? Kako će dobiti poziv kad je jučer postavio glavnog državnog odvjetnika da mu suflira i pomaže u kontroli štete.”

Očekujete li sutra da ćete imati kvorum na Odboru za pravosuđe?

“Naravno, ako ova tema nije dovoljno bitna da se svi članovi odazovu i čuju što im glavni državni odvjetnik ima za reći, onda ne znam čemu uopće taj Odbor služi.”

Sve o aferi Dnevnice možete pronaći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.