Stier: Odluka Haaga nije razlog za likovanje bilo koga u BiH

Vijesti 09. ožu 201718:58 > 19:03
N1

Odbijanje zahtjeva za revizijom presude kojom je Srbija 2007. oslobođena odgovornosti za genocid, nije razlog da bilo tko u Bosni i Hercegovini likuje, rekao je hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier u četvrtak i pozvao čelnike BiH da se okrenu europskom i euroatlantskom putu i reformama u čemu će ih Hrvatska poduprijeti.

Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio je u četvrtak zahtjev za pokretanje postupka revizije presude protiv Srbije iz 2007., kojom je ta zemlja oslobođena odgovornosti za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini. 

Službeni Zagreb od početka je govorio da BiH ima pravo koristiti se svim instrumentima međunarodnog prava, ali da to mora činiti preko institucija i u skladu s ustavnim načelom jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, rekao je Stier u Zagrebu.

“Upravo je nedostatak” poštivanja tog ustavnog načela i postupanja putem institucija razlog odbijanja zahtjeva za revizijom, rekao je Stier na rubu konferencije u organizaciji ministarstva vanjskih i europskih poslova i njemačke zaklade Hanns Seidel. 

Zahtjev za revizijom jednostrano je podnijela bošnjačka strana i formalnu odluku nije donijelo niti jedno tijelo vlasti BiH. ICJ je ranije u četvrtak objavio da zahtjev odbija uz objašnjenje da nijedna službena institucija BiH o tome nije donijela odluku.

“Međutim to ne treba biti razlog da bilo tko u BiH likuje”, rekao je hrvatski ministar. 

Pozvao je sve lidere u BiH da se okrenu prema europskim i euroatlantskim integracijama i svim reformama koje su potrebne na tom putu.

“Sasvim sigurno će Republika Hrvatska poduprijeti taj europski i euroatlantski put nama prijateljske Bosne i Hercegovine”, rekao je Stier. 

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović ocijenio je u četvrtak da je ICJ odbijajući zahtjev za revizijom presude, potvrdio da se pokušalo poigrati s institucijama BiH, čime je zemlji nanesena šteta.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je svojim autoritetom stajao iza pokretanja revizije kazao je da je odluku ICJ-a doživio kao duboko nepravednu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predstavnik Srba, koji je i ranije tvrdio da revizija neće biti pokrenuta jer za to nema suglasnosti niti jednog tijela državne vlasti, ocijenio je da odluka ICJ-a pokazuje da više nitko u ime BiH osim njezinih institucija ne može donositi odluke.

Odlukom ICJ-a je razočaran i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida BiH Murat Tahirović.

U presudi ICJ-a iz 2007 potvrđeno je kako je na području BiH 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima Srebrenice. Za to su označeni odgovornima tadašnje vojne i policijske snage bosanskih Srba dok je Srbija proglašena odgovornom jer nije osigurala progon i kažnjavanje počinitelja tih zločina.