"Ako je kršćanski ono što govori Ilčić, ne slažem se s tim"

Vijesti 10. ožu 201718:21 > 18:21
N1

Damir Habijan, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina, bio je gost u Dnevniku u 18.

Što je mislio Ladislav Ilčić kad je rekao da vas ne može podržati kao kandidata, jer živite životom koji nije u skladu s demokršćanskim vrijednostima?

U predstojećoj kampanji koja je počela ne mislim se baviti svojim protukandidatima, pa ni gospodinom Ilčićem. U predstojećoj kampanji mislim da se trebamo baviti onime što muči sve Varaždince i Varaždinke, a to su brojni problemi koji postoje. To će biti fokus moje kampanje. Ja sam kandidat moderne europske stranke desnog centra i zalažem se za sve vrijednosti koje i Europa vrednuje. Žalosti me da u ovom trenutku, na lokalnoj razini, u gradu koji se proteklih sedam do deset godina nalazi u problemima, koji ishodište imaju u nedjelovanju vlasti prije, govorimo o ideologiji, a ne o nedjelovanju.

Znate li na što je Ilčić aludirao kad je rekao da ne živite u skladu s demokršćanskim vrijednostima?

Ne znam. Ako govorimo o kršćanskim vrijednostima, ne volim isticati, jesam vjernik, ali smatram da je to osobna stvar svakog pojedinca i u to ne želim ulaziti. Ako je mjerilo kršćanskih vrijednosti koliko se puta ide u crkvu, onda možda i ne živim u skladu s tim, ali to je osobna stvar, a vodim se kao vjernik onime što propovijeda papa Franjo, a gospodinu Ilčiću bi bilo dobro malo bolje slušati što papa govori.

Što su za vas kršćanske vrijednosti?

To je diskutabilno. Naravno da svaka osoba ima svoj stav o određenim pitanjima. Ja stojim na tragu onoga što propagira papa Franjo. Ako govorimo o stavovima gospodina Ilčića, s njima se ne mogu složiti i u tome se doista razlikujemo. Ako je poimanje kršćanskih vrijednosti ono što misli gospodin Ilčić, ja ih ne dijelim.

Kako komentirate činjenicu da ga je ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, imenovao za savjetnika?

Ja ne mogu ulaziti u odluke koje donosi ministar Stier.

Imate li mišljenje o tome?

Ja ne bih volio da netko ulazi u moj resor, pa te odluke prepuštam gospodinu Stieru.

Bilo je kritika na Ilčića od trenutka kad je imenovan. Što mislite, je li odluka da se kandidira u Varaždinu proizvedena pritiskom javnosti? Teško da može ostvariti neki uspjeh…

Što se tiče uspjeha, to ćemo vidjeti na izborima. Nisam prorok, ne bih govorio o tome. A je li to razlog, teško mi je reći.

Kako biste ocijenili ljudska prava u Hrvatskoj?

Što se tiče ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, zakonski propisi koji postoje su vrlo dobri, pitanje je njihove primjene. Ako gledamo određene incidente, koji mogu pokazati da se oni manje poštuju, teško je odgovoriti na to pitanje. Smatram da ljudska prava postoje, zaštićena su zakonom, a postoje ekscesi koje treba osuditi i to je konstantna borba.

Ne mislite da su prava narušena? Nedavno je bio napad na klub Super Super, u kojemu su se nalazili pripadnici LGBT zajednice. Jesu li njihova prava ugrožena? Teško se u Hrvatskoj očitovati kao pripadnik LGBT zajednice. 

Po mom mišljenju nisu. Naravno da postoje ekscesi, ja ih najoštrije osuđujem. Na tome moramo poraditi, da prođemo taj ispit.

Premijer Plenković podržao je vašu kandidaturu. Je li to nagrada za to što ste svojevremeno u trenutku krize vlasti istupili i tražili ostavku tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka?

Zahvaljujem na premijeru na potpori. Ne bih to na taj način komentirao. Prije svega, u tom trenutku, u lipnju prošle godine, željeli smo pokazati da smo vjerodostojni. Trenutak u kojem smo izašli s takvim stavom, da gospodin Karamarko mora odstupiti, bio je zato što smo smatrali da je to trenutak kad to treba reći. Lako je biti pametan nakon što se to dogodilo, ali morate djelovati u trenutku kad se mora djelovati i na taj način pokazati vjerodostojnost. Ako želite pokazati biračima, morate im dokazati da to doista i mislite.

Grad Varaždin nema povjerenika, dobio je privremeno financiranje. Kako to komentirate?

Što se tiče privremenog financiranja, ništa se dramatično za Grad Varaždin neće dogoditi. Što se tiče projekata Europske unije, oni ne mogu stati, ali ono što je problem jest da aktualna vlast nije započela nijedan i ne može niti jedan stati, a to je drugi par rukava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.