Brammertz se sastaje s Cvitanom, Stierom i Šprljom

Vijesti 13. ožu 201713:45 > 13:48
N1

Glavni haški tužitelj je u redovnom posjetu Hrvatskoj tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, međutim, mediji ne znaju hoće li javnost išta saznati o njegovim razgovorima s čelnicima institucija koje će obići prilikom dolaska.

Predviđeni su susreti Sergea Brammertza s Davorom Ivom Stierom, Antom Šprljom i Dinkom Cvitanom.

No, ni Ministarstvo vanjskih poslova, ni pravosuđa, ni Državno odvjetništvo, nisu obavijestili javnost o dolasku Brammertza, niti su nam mogli kazati hoće li biti izjava za medije ili hoće li barem poslati priopćenja nakon sastanka.

U Državnom odvjetništvu nisu nam htjeli ni potvrditi informaciju da on dolazi. U Ministarstvu pravosuđa ipak jesu, no kažu da bi najavili susret da su oni sami organizatori te ostavljaju mogućnost slanja priopćenja, međutim ni to nije sigurno.

Odgovor MVEP-a još nismo dobili.

Kako se doznaje iz ureda Sergea Brammertza, razgovarat će se o suradnji Hrvatske s Haškim sudom (ICTY), ali i o Mehanizmu UN-a za međunarodne kaznene tribunale (MICT), kaznenom progonu ratnih zločinaca od strane hrvatskog sustva u slučajevima tzv. II. kategorije, ali i regionalnoj suradnji u kažnjavanju ratnih zločina na Zapadnom Balkanu.

Glavni haški tužitelj, naime, ima obvezu izvještavati dvaput godišnje Vijeće sigurnosti UN-a o napredovanju implementacije izlazne strategije Haškog suda. Izvješća VS-u redovito tužitelj podnosi od 2004. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.